Президент Віктор Ющенко залучив військових на допомогу цивільним лікарям

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.11.2009 22:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8357

Президент заслухав доповіді керівників збройних формувань про виконання рішення РНБОУ щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху пандемічного грипу в Україні.

Про це повідомила прес-служба.

Інформацію Главі держави представили Перший заступник Міністра оборони Валерій Іващенко, Командувач внутрішніх військ МВС України Олександр Кіхтенко, голова Державної прикордонної служби Микола Литвин, Голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Микола Мальков. У зустрічі з боку Секретаріату Президента взяв участь заступник Глави - Уповноважений Президента України з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України Петро Шатковський.

Насамперед було обговорено можливості надання допомоги цивільному населенню в ліквідації наслідків пандемічного грипу.

Відповідно до рішення РНБОУ від 30 жовтня 2009 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху пандемічного грипу в Україні», Міністерству оборони України доручено:

1) направити за погодженням з Міністерством охорони здоров'я України для проведення медичних оглядів населення та організації надання необхідної медичної допомоги у населені пункти, переважно сільської місцевості, оснащені необхідним медичним обладнанням лікарські бригади, мобільні медичні комплекси від військових госпіталів, військово-медичних клінічних центрів;

2) забезпечити участь за зверненням Міністерства охорони здоров'я України у здійсненні лікувально-профілактичних заходів у регіонах з найбільш неблагополучною епідемічною ситуацією регіональних санітарно-епідеміологічних загонів зі штатними вірусологічними лабораторіями, а також надання медичної допомоги населенню у військово-медичних клінічних центрах та військових госпіталях, використання для надання невідкладної допомоги санітарного літака Ан-26 «Віта» та санітарного вертольота Мі-8.

Як доповів перший заступник Міністра оборони Валерій Іващенко, на виконання Указу Міністерство оборони України виділило 16 рентгеномобілів, 1050 квадратних метрів марлі для пошиття пов'язок, додатково планується видати ще 2500 метрів квадратних метрів марлі; до 30 бригад лікарів із Військово-медичних клінічних центрів та військових госпіталів Західного, Південного, Північного, Центрального і Кримського регіонів з необхідним медичним оснащенням підготовлено для відправлення у населені пункти (переважно сільської місцевості). Міністерство має можливість залучити до 5 пересувних флюорографічних установок, пересувні польові медичні лабораторії, надати можливості для лікування у Військово-медичних клінічних центрах та військових госпіталях, де для лікування хворих буде додатково розгорнуто 2000 ліжок. Також Міністерство може надати у використання санітарний літак «Віта» (Ан-26) та санітарний вертоліт (Мі-8) для евакуації хворих у випадках необхідності надання екстреної спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги та лікування у військово-лікувальних закладах Міністерства оборони України та лікувальних закладах Міністерства охорони здоров'я України.

Голова Державної прикордонної служби Микола Литвин запевнив Главу держави, що на виконання Указу приведено у готовність до роботи в умовах пандемії грипу систему охорони здоров'я Держприкордонслужби. Клінічні госпіталі та медико-санітарні частини переведені на семиденний режим функціонування із цілодобовим чергуванням медичних працівників у прикордонних підрозділах, створені позаштатні лікарські бригади з готовністю виїзду для надання невідкладної медичної допомоги; проводяться карантинні заходи; постійно здійснюється медичний огляд персоналу, який залучається до несення служби. Він наголосив на тому, що у пунктах пропуску через державний кордон весь особовий склад змін прикордонних нарядів забезпечено засобами індивідуального захисту. Також визначено додаткові завдання щодо порядку дій у разі виявлення на кордоні осіб із зовнішніми ознаками хвороби.

За інформацією керівника Держприкордонслужби, лише на 2 пунктах пропуску (на українсько-словацькій ділянці державного кордону) обмежено рух пішоходів через проголошену в окремих регіонах України епідемію грипу.

Президент також заслухав інформацію про стан захворюваності та основні заходи, які вживаються для боротьби з епідемією грипу у військових формуваннях, проведення профілактики, зокрема вакцинації, дотримання карантинних заходів. Відповідно до представленої під час зустрічі інформації, серед військовослужбовців Міністерства оборони, Внутрішніх військ, Адміністрації державної спеціальної служби транспорту, Держприкордонслужби кількість хворих на грип та гострі респіраторні захворювання становить 3967 осіб, з них діагноз пневмонія мають 190 осіб, серед яких 4 – з ознаками можливого захворювання на грип А/H1N1. При цьому зростання динаміки захворюваності спостерігається лише у Збройних силах.

Окремо під час зустрічі йшлося про ситуацію з призовом до Збройних сил. Як запобіжний захід для поширення епідемії у Міністерстві оборони прийнято рішення перенести терміни відправок молодого поповнення до військ у листопаді 2009 року на десять діб та призупинити у цей період виклик призовників на призовні дільниці; а також прискорити звільнення військовослужбовців строкової військової служби, які вислужили встановлені терміни строкової військової служби та завершити його до 6 листопада 2009 року.

Також було обговорено стан забезпечення військових частин речовим майном, харчуванням та умовами проживання. Президент повідомив, що буде дано доручення Прем’єр-міністру щодо забезпечення повного фінансування потреб Збройних Сил.

Складною залишається ситуація з безперебійним забезпеченням військових частин Збройних Сил України енергоносіями. При потребі 734,3 млн. грн. призначено 554,3 млн. грн., що становить 75% від потреби. З метою недопущення відключення військових частин від теплової енергії та газопостачання через заборгованість, пропонується додатково виділити у листопаді з державного бюджету 21,2 млн. грн.

Для організації своєчасного та доброякісного харчування особового складу Збройних Сил України до кінця 2009 року не вистачає коштів на оплату послуг з харчування у розмірі 25,59 млн. грн.

За підсумками зустрічі Президент доручив керівникам військових формувань посилити координацію з Міністерством охорони здоров’я, Головним державним санітарним лікарем, провести предметні консультації щодо профілактичних заходів, якими є насамперед вакцинація від сезонного грипу.

Віктор Ющенко наголосив на необхідності дотримуватися карантинного режиму, для чого обмежити проведення масових заходів за участі військових.

Глава держави також акцентував на необхідності проводити ретельне тестування всіх виявлень у військових формуваннях хворих на ГРВІ. Для цього протягом сьогоднішнього дня Міністерство оборони, інші відомства мають сформувати заявки до Міністерства охорони здоров’я, яке може надати тест-системи, в тому числі за рахунок отриманої міжнародної гуманітарної допомоги. Він також наголосив на тому, що має бути гарантовано достатню кількість ліків та медичного обладнання для лікування від грипу та його ускладнень.

Президент поставив вимогу надавати інформацію про динаміку захворюваності кожного дня; щодо тих військових формувань, де є строкова військова служба, - двічі на день.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.