Парламент поборовся з епідемією

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.11.2009 13:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8362

Верховна Рада України затвердила першочергові заходи з протидії поширенню грипу.

За прийняття відповідної постанови під номером № 5302 - Про першочергові заходи протидії поширенню пандемічного грипу в Україні - проголосували 424 депутатів при мінімально необхідних 226.

Зокрема, парламент рекомендував Кабінету міністрів до 10 листопада підготувати зміни до держбюджету, що передбачають виділення необхідних додаткових коштів для протидії грипу, забезпечити жорсткий контроль за цільовим використанням коштів, виділених на боротьбу проти епідемії, затвердити правила санітарної охорони території України, адаптовані до міжнародних медико-санітарних правил.

Постанова також передбачає рекомендації уряду розробити єдині підходи з інформування населення про розвиток епідемічної ситуації, забезпечити систематичне оприлюднення відповідної інформації (не рідше 2 разів на день), прискорити забезпечення регіонів тест-системами для діагностики грипу та іншими медичними препаратами та забезпечити контроль за наявністю в аптеках необхідних лікарських засобів, а також контроль за цінами на них.

Також Рада рекомендувала Кабміну терміново вирішити питання із закупівлею апаратів штучної вентиляції легенів імпортного виробництва, організувати контрольно-діагностичні пости в аеропортах, на залізничних вокзалах, на кордоні України, на кордонах областей, проголошених зонами епідемії, і перепідпорядкувати Міністерству охорони здоров'я Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського.

Крім цього, постанова передбачає рекомендацію уряду з 1 листопада збільшити в 5 разів посадовий оклад медичним працівникам, задіяним у здійсненні заходів щодо боротьби з епідемією грипу, і забезпечити матеріальну допомогу в розмірі 100 тисяч гривень сім'ям медичних працівників, які загинули внаслідок захворювання, що виникло під час надання медичної допомоги населенню в період епідемії грипу.

Міністерству охорони здоров'я Рада запропонувала здійснити програмний аналіз необхідних для боротьби з хворобою коштів, затвердити методичні рекомендації з планування заходів проти грипу та забезпечити експрес-навчання медперсоналу з діагностики та лікування грипу А/Н1N1, а також підготувати пропозицію щодо доцільності проведення вакцинації населення.

Передбачається, що Рада заслухає звіт Кабміну з виконання запропонованих заходів не пізніше 17 листопада. Авторами проекту постанови, як уже повідомлялося, є депутати Ради від фракції Партії регіонів Тетяна Бахтєєва і Віктор Корж.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.