Президент Віктор Ющенко не дасть закупити ліки та медичне обладнання

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.11.2009 18:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8420

Президент України Віктор Ющенко має намір застосувати право вето до закону про виділення 1 млрд. грн. з коштів Національного банку України на подолання епідемії грипу, оскільки цим законом передбачено фінансування за рахунок емісії.

Про це Глава держави сказав у відповідь на запитання під час прямої телефонної лінії в редакції газети «Комсомольская правда в Украине».

Президент зазначив, що його рішення застосувати право вето до цього закону не означає, що він не дасть рекомендацій, де взяти кошти на боротьбу з грипом - зокрема замінити джерела, якими можна було б наповнити бюджет. Глава держави зауважив, що гроші на фінансування боротьби з епідемією грипу мають бути бюджетними, а не друкуватися Національним банком. «Я з цим законом вчиню так само, як і з законом про Євро-2012», - сказав Ющенко.

Водночас Президент наголосив, що буде організовано отримання необхідних ліків та обладнання за рахунок гуманітарної допомоги від інших країн.

Коментуючи законопроект, Президент наголосив, що відповідно до фінансового плану НБУ, станом на 1 січня 2010 року, його баланс становитиме близько 600 млн. грн. перевищення доходів над витратами. Тому Нацбанк у разі набуття чинності законом буде змушений здійснити емісію – тобто надрукувати гроші.

Ющенко звернув увагу, що в Держбюджеті-2009 року на сьогодні не вистачає тридцяти відсотків надходжень. За його словами, у прем’єр-міністра немає коштів на фінансування навіть невідкладних питань. Тому, наголосив Президент, на думку прем’єр-міністра, єдиним способом фінансування є емісія гривні. Однак, зазначив Ющенко, такі кроки неминуче призведуть до девальвації гривні.

«Якщо йдеться про емісію, то Прем'єр-міністр має право ініціювати закон, парламент може його приймати, але я завжди буду накладати вето», - сказав Ющенко. За словами Президента, Верховна Рада може його подолати, але тоді слід сказати правду, що це емісія.

Він також підкреслив, що в такому випадку Тимошенко повинна брати на себе відповідальність за емісійне кредитування. «Іти на емісію - це заявити, що ми приступаємо до девальвації національної валюти», - підкреслив Президент.

«Я не буду автором такої політики. Скільки можу, я буду противитись цій політиці», - наголосив Ющенко.

Президент Віктор Ющенко та лідер Партії регіонів Віктор Янукович спільно працюють на повну дестабілізацію ситуації в Україні.

Про це заявив народний депутат, член фракції БЮТ Сергій Соболєв.

«Ющенко та Янукович працюють на роздмухування пандемії грипу для того, щоб ввести надзвичайний стан та скасувати президентські вибори. Вони розуміють, що приречені на поразку, і тому для них краще скасувати президентські вибори та домовитись між собою», - заявив Соболєв.

Депутат зазначив, що однією рукою Президент України за поданням Партії регіонів та особисто Януковича підписує дірку в бюджеті на цей рік на 8 млрд. гривень, а на наступний рік - майже на 80 млрд. гривень. Начебто збільшуючи соціальні стандарти, а насправді запроваджуючи зрівнялівку пенсій та заробітних плат. «Тим часом робить заяву, що не підпише виділення одного млрд. гривень на закупівлю вакцин та відповідного обладнання, яке врятує життя тисяч людей від пандемії каліфорнійського грипу», - сказав Соболєв.

«На мій погляд, більш цинічної заяви Президента, ніж та, яка виголошена сьогодні, важко уявити. Заяви Президента з приводу розкручування інфляції Урядом на фоні підпису Ющенка під законом, який, фактично, зриває систему виплати пенсій, заробітних плат та призводить до тотального безробіття, або, як альтернатива, - до розкручування інфляції», - зазначив Соболєв.

«Саме тому ми чітко бачимо союз між Януковичем - лідером так званої опозиції, та Президентом України Ющенком, завдання яких полягає в одному, щоб за будь-яку ціну знищити прем’єр-міністра, уряд Україні, але реально - це знищити країну, ухвалюючи та підписуючи президентські рішення», - додав він.

Також народний депутат зазначив, що минулого місяця Президент заветував три рішення Уряду стосовно виділення коштів на закупівлю спеціального обладнання для вентиляції легенів.

«Було готове рішення Уряду на закупівлю цього обладнання для пологових будинків, для виходжування немовлят. Саме немовлята, вагітні жінки та діти найбільш вразливі до каліфорнійського грипу», - наголосив Соболєв.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.