Президент Віктор Ющенко ветував нові акцизи

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 11.11.2009 21:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8423

Президент України Віктор Ющенко повернув до Верховної Ради України закон про ставки акцизного збору на тютюнові вироби.

Про це повідомляє Головне управління інформаційної політики Секретаріату президента України.

Зокрема зазначається, що з прийняттям закону сума акцизного збору у ціні однієї пачки сигарет без фільтра буде орієнтовно у 4,3 разу вищою, ніж у Російській Федерації, а сигарет з фільтром - у 3,3 -3,8 разу. "Ціни ж на тютюнові вироби в Україні, за оцінкою виробників, зростуть на 40 - 50% (на тютюнові вироби з фільтром орієнтовно на 2,60 - 4,20 грн та без фільтра - на 1,40 грн) та перевищуватимуть ціни в Російській Федерації на сигарети без фільтра вдвічі та сигарети з фільтром низького класу в 1,5-2 рази. Так, роздрібна ціна на сигарети без фільтра "Прима" в Україні зросте з 3,25 грн за пачку до 4,64 грн, сигарети з фільтром Bond - з 5,50 грн до 8,12 грн. У Російській Федерації роздрібна ціна таких сигарет в еквіваленті до гривні становить відповідно 2,21 грн та 5,24 грн. Це створить ризик надходження в Україну контрабандної продукції", - йдеться у повідомленні.

Між тим, в Україні число смертей від грипу і ОРВІ збільшилося до 213 людей, за останню добу померло 24 людини, повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

За даними відомства, всього в країні відмічено 1 млн 192 тис. 481 випадок захворювання, 62,462 тис. людей госпіталізовано. Епідемічний поріг перевищено в АР Крим, Вінницькій, Волинській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях, а також в Києві.

Від “Аратти”: не можна не помітити дивної логіки гаранта.

З одного боку, він привселюдно стверджує, що у бюджеті суцільна дірка, і, що навіть додаткове фінансування закупівель ліків та медичного обладнання, вкрай необхідного для лікування тисяч хворих, - спричинить інфляцію.

З іншого - перекриває реальний канал надходження додаткових коштів у бюджет. Коштів, які, до речі, окрім закупівель для медицини, вкрай необхідні й для "підвищення соціальних стандартів".

Принагідно, можемо зазначити, що для боротьби із контрабандою в державі існує величезна армія державних службовців, які отримують зарплатню від платників податків. Отже, виникає питання, а навіщо нам утримувати те, що, на думку Президента, явно не працездатне? Чому? - це теж питання до гаранта, як куратора більшості цих структур.

Але ми чомусь схильні думати, що Віктор Андрійович керується зовсім не тими міркуваннями, які так непереконливо декларує.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.