Уряд перетворює українські пам’ятки архітектури на відстійники для нелегалів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.11.2009 15:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8428

15 листопада 2009 року о 12.30 біля палацу Бадені в Буську, що на Львівщині, відбудеться збір підписів, організований Буською районною організацією ВО “Свобода”, проти відкриття у палаці табору для нелегалів та за створення у цьому будинку музею.

Палац Бадені в Буську

У серпні 2009 року уряд своєю постановою віддав буський палац Бадені у підпорядкування Міністерству внутрішніх справ України, яке, своєю чергою, вирішило зробити у цій споруді так званий відстійник для нелегалів. Таким чином міліцейські чиновники перетворять унікальну пам’ятку архітектури в "пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні", повідомляє прес-служба Львівської обласної організації ВО "Свобода".

"У такий спосіб уряд реалізовує угоду між Україною та ЄС про реадмісію, - зазначила голова Львівської обласної організації ВО "Свобода" Ірина Сех. - Наслідки цієї угоди цілком передбачувані – нашу країну невдовзі можуть заполонити сотні тисяч нелегалів із країн Євросоюзу. А крім цього, на прикладі Буського палацу бачимо, що для реалізації цієї угоди жертвуватимуть навіть пам’ятками архітектури. Уявити лише - в історичній споруді влаштують перевалочний пункт".

Постанова уряду, фактично, унеможливлює створення в приміщенні палацу мистецького центру, адже досі на території Буського району, в якому зареєстровано і охороняється законом 52 пам’ятки архітектури і культури, немає музею. Звернення представників буської громадськості, зокрема, голови районного товариства "Просвіта" Л. Ціхоцької до Президента та прем’єр-міністра України з проханням віддати громаді споруду, були безуспішними.

Громада Буська звернулась за підтримкою до Львівської обласної організації ВО "Свобода". За словами Ірини Сех, це питання пропонуватиметься до розгляду на найближчій сесії Львівської обласної ради. Для цього розроблено проект звернення до прем’єр-міністра. Водночас представники Буської громади готують власне звернення до голови уряду й збирають підписи мешканців. У разі нехтування громадською думкою з боку влади – відбудуться акції непокори.

Довідка. Палац графа Бадені в Буську споруджений у 1810 році. До 1939 року палац був літньою резиденцією родини Бадені. Архітектура палацу вирішена в стилі класицизму, багата архітектурним декором дворового фасаду. Автор декорації інтер’єрів – Петро Гарасимович. Високу архітектурно-мистецьку вартість пам’ятки визначають автентичні виразні стилеві ознаки класицизму та неоренесансу в екстер’єрі та інтер’єрі палацу. Після націоналізації, з 1953 до 2005 року, тут знаходились різні військові формування. З 25 травня 1961 року в палаці дислокувалась військова частина стратегічного зв'язку, а 25 травня 2004 року її розформували. Державний охоронний номер 775-М. Приміщення палацу перебуває в користуванні Міністерства оборони України. Упродовж кількох років на території палацу львівські археологи проводили розкопки, виявляючи нові сенсаційні знахідки. Деякі речі датують 13-16 століттям. Планувалося, що ці знахідки стануть основою експозиції майбутнього музею в Буську, а сам музей увійде до списку "Золотої підкови".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.