Палестинська автономія звернеться до Ради Безпеки ООН з проханням визнати її як незалежну державу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.11.2009 08:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8445

Про це представники палестинської влади заявили напередодні, 15 листопада, коли в автономії щороку відзначають День незалежності.

Палестина має намір звернутися в Раду Безпеки ООН з проханням визнати її незалежність в межах, що існували до 4 червня 1967 року, тобто, на момент початку другої арабо-ізраїльської війни.

На цей крок палестинців підштовхнула "тупикова ситуація" в процесі близькосхідного врегулювання, що триває вже 18 років і "неможливість продовжувати переговорний процес з ізраїльтянами на компромісних умовах".

У інтерв'ю телеканалу "Аль-Джазіра" радник голови Палестинської національної адміністрації (ПНА) Махмуда Аббаса Сагіб Арікат, заявив, що палестинці мають намір добитися визнання своєї держави зі столицею в Єрусалимі Радою Безпеки ООН. За словами Аріката, дане рішення палестинців "енергійно підтримують практично всі арабські країни".

У зверненні до ООН палестинці внесли в перелік своїх територій і землі, захоплені Ізраїлем під час війни 67-го року. Зокрема, Східний Єрусалим, західний берег Йордану та сектор Газа.

Ізраїль на такі наміри відреагував різко. Прем‘єр Беньямін Нетаньяху каже, що єдиний шлях до подолання розбіжностей – переговори, і якщо палестинці в односторонньому порядку проголосять незалежність, реакція Ізраїлю також буде односторонньою.

Довідка. З 63 р. до н. е. Палестина була римською провінцією і поділялася на Іудею, Самарію та Галілею Петрею (Зайордання). З 395 р. — у складі Візантії. У 636 р. Палестина була завойована арабами, з 1099 по 1187 р. хрестоносцями, котрі заснівали тут Єрусалимське королівство. У 1516 р. потрапила під владу турків.

З кінця XIX століття почалося заселення Палестини євреями, послідовниками ідеології сіонізму. У 1900 р. було 34 єврейских сільськогосподарських поселення з 28176 гектарами землі і 5,3 тис. людей. З кожною хвилєю юдейскої іміграціі до Палестини також імігрували араби з Єгипту, Йорданії та іншіх місцевостей. Наприклад відомий політичний діяч Ясір Арафат, який проголосив себе "палестинцем", народився у Каїрі.

Внаслідок Першої світової війни Палестина була окупована Великобританією (1917), яка отримала мандат ООН на управління цією територією. Протягом XX століття єврейське населення Палестини зросло з 50 тис. у 1900 р. до близько 600 тис. у 1948 р., коли із закінченням британського мандату (1917-1948) було проголошено Державу Ізраїль, а сьогодні євреї становлять основний відсоток населення Палестини – більш 5 млн (2000 р.). Арабів Палестини нараховується 750 тис. в Ізраїлі; близько 1 млн на Західному березі, у Східному Єрусалимі та смузі Газа; поза межами Палестини внаслідок Арабо-ізраїльських воєн опинилося більше 1,5 млн – 1,2 млн у Йорданії, 300 тис. у Лівані; близько 100 тис. – у США.

Від “Аратти”: Ізраїль має досить коротку пам`ять - адже саме за рішенням ООН була утворена єврейська держава, - то чому палестинці позбавлені такого права? Тим більше на території, яка була силоміць захоплена в результаті загарбницької війни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.