До 5-річчя Помаранчевої революції: 170 сімей продовжують володіти 2/3 національного багатства України

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 16.11.2009 09:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8447

Голова центрального оргкомітету народно-патріотичного об’єднання «За демократію і справедливість» Йосип Вінський вважає, що найнегативнішим результатом перебування при владі колишнього Президента України Леоніда Кучми є створення кланово-олігархічної моделі держави, яка і досі залишається в Україні.

Про це йдеться у переданому коментарі Й.Вінського.

«Найстрашніше, що створив Кучма, - це системну, глибоку, ешелоновану кланово-олігархічну модель», - сказав Й.Вінський.

За його словами, коли Л.Кучма прийшов до влади у 1991 році як прем’єр-міністр, 59% ВВП України розподілялося на зарплати і пенсії, тоді як в 2004 році - тільки 30%. Водночас у 1991 році чисті доходи державних підприємств становили 24% ВВП, а на момент відходу Л.Кучми від влади доходи підприємств приватного на той час сектора становили 44%, додав Й.Вінський.

«170 сімей сьогодні володіють двома третинами національного багатства України - ось що створив Кучма», - підкреслив Й.Вінський.

На його думку, за 10 років перебування при владі Л.Кучма «створив цілу команду професіоналів з грабунку держави».

«Проблема демократичної команди, що вона побила між собою горшки, і в ній не виявилося лідера, який би зміг повести за собою. І ключова помилка Ющенка полягала в тому, що в 2004 році у нього не вистачило сили зробити те, чого хотіли люди на Майдані, хотіло суспільство – радикальним чином зламати систему, аж до того, щоб піти на люстрацію кучмістів», - вважає Й.Вінський.

«Таке явище як кучмізм не закінчилося, воно продовжується в більш ганебній, підлій і підступній формі – в формі обману всього населення. Проблема і Януковича, і Тимошенко полягає в тому, що вони нездатні змінити ту систему, яку створив Кучма, – вони хочуть її очолити», - додав лідер народно-патріотичного об’єднання «За демократію та справедливість».

За його словами, «невдачі демократичної влади і тих людей, які прийшли в 2004 році, не значать, що кучмізм треба виправдати».

«Те, що було при Кучмі, - це тупикова, абсолютно деструктивна модель розвитку України. І та система, яка була створена при Кучмі, має бути поборена. Тільки тоді в України буде перспектива»,- резюмував Й.Вінський.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.