В Києві очікується “епідемія” смертей вдома?

Автор/джерело -  © Українська правда. Київ



Дата публiкацiї - 16.11.2009 13:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8450

Новий порядок реєстрації смертей, впроваджений столичною владою, може спричинити маніпуляції з документами про смерть.

Таке припущення висловив в інтерв'ю телеканалу ТВі депутат Київради від блоку Кличка Дмитро Андрієвський, коментуючи наказ №337 Головного управління охорони здоров'я столиці про встановлення причини смерті на дому.

"Коли все це покладається на лікаря фактично однієї установи, можливі дуже серйозні маніпуляції, можливі підробки документів про смерть", - сказав депутат.

Водночас речник головного управління столичної міліції Володимир Поліщук не виключає, що після поховання людини за таких обставин може з'явитися заява родича або сусіда померлого, який знає щось важливе, і тоді потрібна буде ексгумація.

"У будь-якому випадку треба повідомляти міліцію (про смерть людини вдома), адже є процесуальні норми, є речі, які одразу неможливо встановити", - сказав Поліщук.

За словами судмедексперта, який не побажав бути названим, після прийняття відповідного наказу столичної влади стало легко приховати злочин, замаскувавши його під природну смерть.

У Головному управління охорони здоров'я Києва від коментарів поки утримуються.

Однак, за словами першого заступника голови КМДА Ірени Кільчицької, ЗМІ неправильно зрозуміли суть наказу, оскільки цей документ якраз і регламентує присутність представника правоохоронних органів.

"Якщо у представника правоохоронних органів немає підозр, що сталася насильницька смерть, лікар може підписати відповідний висновок", - пояснила Кільчицька.

Як відомо, столична прокуратура вимагає скасувати норми зазначеного наказу, що суперечать чинному законодавству.

Згідно з цим наказом, природну смерть людини, що трапилася вдома, констатує лише один лікар - дільничний, або представник "швидкої допомоги". Раніше для цього вимагалися ще й висновки правоохоронців та судмедекспертів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.