Корупція, як мафія – безсмертна

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 8.09.2006 22:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=846

Україна досягла певного прогресу в боротьбі з корупцією, проте її рівень залишаються досить високим.

Про це в п'ятницю в Брюсселі в інтерв'ю українським журналістам повідомив регіональний директор організації "Міжнародна прозорість", по Європі й Центральній Азії (Transparency International) Міклош Маршалл (Miklos Marschall).

За його словами, корупція в Україні залишається "дуже актуальною проблемою". "В останньому індексі корупції "Міжнародної прозорості" Україна отримала 2,6 пункти в діапазоні від одного до десяти. Десять - це країни з мінімальним рівнем корупції, один - з найгіршим. Таким чином, 2,6 - це досить поганий показник. Це - погана новина. Хороша - у тому, що цей показник покращав з 2,2, який був до того. Сподіваємося, що це завдяки політичним змінам", - сказав директор підрозділу організації.

Крім того, Маршалл повідомив, що в Україні менша корумпованість, у порівнянні з Росією. "В порівнянні з Росією Україна сьогодні виглядає навіть краще. У минулому Росія сприймалася як менш корумпована, ніж Україна", - підкреслив він.

Кажучи про ситуацію в Україні, Маршалл відзначив, що висновки, зроблені цією міжнародною організацією, демонструють, що міліція й правоохоронний сектор асоціюється в населення, як найбільш корумповані інституції, у яких необхідно вжити швидких заходів, "інакше довіру до влади буде втрачено". "Якщо цього не буде зроблено, цинізм превалюватиме, і реформи не будуть закінчені, люди не довірятимуть владі. Така ситуація в Україні. Ми всі сподіваємося, що влада й політичні еліти проведуть ці зміни в Україні", - підкреслив він.

Експерт також уважає, що перспективи членства України в Європейському Союзі є "фантастичним і ключовим зовнішнім тиском, який був успішним для проведення реформ в інших посткомуністичних країнах". "Це ж саме стосується й України. Я є переконаним прихильником того, що зусилля України щодо можливого приєднання до ЄС мають сенс, тому що прагнення людей приєднатися до Європи може бути ключовим, провідним чинником для реформ, як це було для інших, починаючи з Польщею й закінчуючи Румунією", - сказав Маршалл.

Він також висловив надію, що яким би не був уряд України, він виконає обіцянку Президента Віктора Ющенка щодо боротьби з корупцією, яка прозвучала перед очільниками Євроспільноти.

Від «Аратти»: цікаво, що ж скаже пан Маршалл наступного року, за підсумками роботи універсального уряду професіоналів? Адже ні для кого не є таємницею, що в ньому зібрані представники політичних сил, які чітко звіряють крок: хто по кремлівським зіркам, а хто – по Мавзолею із трупом вождя пролетаріату. І, напевно, відставати, в цій частині, від московських товаришів, універсальні урядовці навряд чи собі дозволять.

За матеріалами Інтернет-видань.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.