Відкриття українських кардіологів

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 17.11.2009 19:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8463

Українські кардіохірурги першими в світі влили немовлятам під час операції їхню ж пуповинну кров. Її відібрали під час пологів.

На УЗД побачили – у дитини вроджена вада серця, оперувати потрібно буде терміново. На «рідний» матеріал у новонародженої дитини не виникло шкідливих імунних реакцій, а лікарі були впевнені – разом з «чужою» кров’ю не занесли немовляті складних вірусів.

Ілля Ємець, директор центру кардіохірургії та кардіології МОЗ України: «Кров цієї пуповини, вона інакша від крові. Що вже є у людини. Тому що людина коли в середині вона не дихає. А ми коли використовуємо цю кров, то ми відключаємо серце. Тому потрібно щоб ця кров була у штучному кровообігу.»

Крім Дениса, таку операцію зробили ще двом малюкам. Нині всі вони одужують.

А винаходом українських лікарів зацікавилися американці. Сьогодні у столичному центрі дитячої кардіохірургії лікар з Клівленда. Роджер Міі розповідає – вражений післяопераційними результатами, однак практичні успіхи потрібно підкріпити теоретичними.

Роджер Міі, директор центру серцевої кардіохірургії та вроджених вадсерця з США: «Я розумію, що пуповинна кров набагато ефективніша, ніж кров від донора. Однак. Аби винаходом українських лікарів зміг користуватися весь світ. Потрібне наукове підґрунтя. Українська команда лікарів якраз цим нині і займається.»

Аби мати першу статистику, потрібно провести, як мінімум 30 таких операцій, розповідають лікарі. З дослідженнями затягувати не збираються – пацієнтів у дитячих кардіохірургів не бракує. Щороку операцій одразу після народження потребує півтора тисячі немовлят. Поки, виживає лише третина з них.

Тетяна, мама прооперованого малюка: «Одразу було складно, бо як після операції личко було бліденьке, але все проходит»

Поки Тетяна зі своїм малюком збирається додому, лікарі попереджають інших майбутніх мам – перевіряйте стан здоров’я навіть свого ще ненародженого малюка. До його порятунку підготуються заздалегідь. Зберуть 250 грамів пуповидної крові, які, можливо, і стануть тією ниточкою, що втримає дитину на цьому світі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.