Ціна пропагандистської бульки Кремля - “золотий” газ для Європи

Автор/джерело -  © ІМК



Дата публiкацiї - 18.11.2009 13:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8467

Доставка сировини по трубі “Південний потік” буде коштувати “Газпрому” втричі дорожче за український маршрут.

Такі підрахунки німецької RWE і East European Gas Analysis. Попередня оцінка вартості проекту газопроводу до 25 млрд євро.

За розрахунками RWE, яка є одним з інвесторів конкуруючого проекту - газопроводу Nabucco, - тариф "Південного потоку" може скласти 3,8 євро, або 5,7 доларів по поточному курсу, за 1000 куб. м на 100 км. Це без врахування надбавки за технологічний газ, який потрібний для прокачування.

Для розрахунку бралася також проектна потужність газопроводу, 25-річний "термін життя" проекту, зразкова оцінка операційних витрат і норма прибутковості для повернення інвестицій - в середньому 11,5% для подібних проектів, пояснює директор по розвитку бізнесу RWE Supply & Trading Джеремі Елліс.

Якщо оцінки вірні, доставка російського газу для Європи по "Південному потоку" обійдеться "Газпрому" майже втричі дорожче нинішньої, зазначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчомкін.

Нагадаємо, проект будівництва газопроводу з Росії до країн Південної і Центральної Європи був розроблений російським "Газпромом" і італійською компанією ENI в 2007 році. "Південний потік" має пройти по дну Чорного моря через економічну зону Туреччини до Болгарії, а потім розділитися на дві гілки: одна пройде Грецією до Італії, інша - через Сербію, Угорщину і Словенію до Австрії.

Від “Аратти”: тепер мабуть усім зрозуміло, чому деякі кандидати у Президенти мріють про прихватизацію української труби. І тим більше - чому штучно створюється заборгованність Нафтогазу, а на Банковій вікрито руйнують стратегічне державне підприємство. Руйнують ті, хто на кожному розі лупає себе в груди й називає найлєпшим українським патріотом.

Очевидно, Кремль вже непогано проплатив роботу цих клоунів від влади, а не тільки оППозиціонерів. Бо за їхньою допомогою, якщо навішати локшини українцям та заволодіти українською трубою - можна вважати, що газова зброя Москви набула найбільшої потужності. А такої держави, як Україна - просто не існує.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.