Влада США скоротила термін ув’язнення екс-прем’єра України

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.11.2009 02:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8478

Влада США скоротила на 11 місяців 9-річний термін ув’язнення колишньому прем’єр-міністру України Павлу Лазаренку, який відбуває покарання в американській в’язниці за звинуваченням у корупції на Батьківщині.

Відповідне рішення прийняв у середу, 18 листопада суддя окружного суду Чарльз Брейєр, повідомляє AP.

Він пішов на цей крок після того, як минулого року апеляційний суд виправдав українського екс-прем'єра по 6 з 14 пунктів обвинувачення, за якими він був визнаний винним в серпні 2006 року.

"Після мого звільнення, я поїду в Україну і чесно працюватиму, щоб очистити моє ім'я" - заявив Лазаренко через перекладача на суді.

Суддя Брейєр запланованував чергові слухання, щоб визначити розмір реституції, яку Лазаренко повинен сплатити.

Павло Лазаренко очолював уряд України в 1996-97 роках. Він був арештований у США в 1999 році і провів за ґратами в очікуванні процесу близько 4 років.

В червні 2000 року швейцарський суд заочно визнав Лазаренка винним у відмиванні незаконно зароблених грошей і конфіскував з його рахунків 6,5 млн доларів.

У червні 2003 року він був випущений під заставу в 65 мільйонів доларів, а в лютому 2004 року в Сан-Франциско почався процес у його справі. Федеральне журі визнало Лазаренка винним за 29 з 53 пунктів, зокрема, у відмиванні грошей, отриманих злочинним шляхом, шахрайстві і здирництві. Потім суддя Мартін Дженкінс зняв ряд звинувачень, залишивши в силі лише 14 пунктів звинувачувального заключення. Американська прокуратура вимагала ув'язнити Лазаренка на 18 років і примусити його виплатити 66 мільйонів доларів реституції, але 25 серпня 2006 суд виголосив свій вирок: 9 років (108 місяців) ув'язнення та 10 мільйонів доларів.

З урахуванням чотирьох років і чотирьох місяців (52 місяці), проведених Лазаренком під арештом в період попереднього слідства в 1999–2003 роках, йому належало відсидіти у в’язниці чотири роки і вісім місяців (56 місяців).

Восени 2008 року Апеляційний суд розпорядився, щоб колишньому прем`єр-міністру винесли новий вирок у зв`язку зі зняттям 6 звинувачень, в результаті чого Лазаренко може одержати менший термін.

1 жовтня 2008 року екс-прем'єр-міністр України Павло Іванович Лазаренко спільно зі своїм захистом прийняв безпрецедентне рішення - повернутися до пенітенціарної установи США з метою убезпечити своє життя. Таке рішення було прийнято винятково у зв'язку з останніми політичними подіями в Україні, - Лазаренко стали відомі факти, що підтверджують існуючу реальну загрозу його життю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.