Вчені знайшли у пустелі залишки невідомих рептилій

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 20.11.2009 14:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8500

Міжнародна група вчених виявила на території сучасної Сахари скам’янілі останки трьох раніше невідомих науці видів крокодилів, що жили на планеті близько 100 мільйонів років тому.

Крокодил Araripesuchus rattoides, или RatCroc

Автори відкриття - палеонтологи Пол Серено із Чиказького Університету та Ханс Ларсон з Університету МакГілл в Канаді.

Невідомих науці давніх рептилій вони знайшли під час декількох експедицій в пустелю Сахара на території держав Нігер і Марокко.

Один із вперше описаних видів, що отримав офіційну назву Kaprosuchus saharicus, вчені прозвали крококабан за потужне сплющене рило. Ним хижа рептилія, очевидно, робила сильний фізичний вплив на свою жертву.

Крім того, у цього виду, що мав приблизно шість метрів завдовжки від хвоста до голови, виявилося три набори гострих іклів, призначених для роздирання плоті.

Ще однією знахідкою палеонтологів став крокощур - Araripesuchus rattoides. Ця тварина, що не перевищувала за розміром одного метра, отримала свою неофіційну назву за нижню щелепу, з якої стирчать зуби, незамінну для викопування рослин і коріння, які вона вживали в їжу.

Найбільш химерною знахідкою вчених став Laganosuchus thaumastos, що мав шість метрів завдовжки. Він мав плоску морду з гострими зубами на тонких щелепах.

Очевидно, цей чудернацький вид тварин набув у результаті розвитку унікальної тактики полювання на рибу. Вчені вважають, що цей родич сучасних крокодилів міг протягом багатьох годин нерухомо лежати на дні водойми з розкритими щелепами, щоб різко смикнувши їх, піймати рибу, що пропливала повз.

Крім того, вченим вдалося знайти додаткові скам'янілості двох вже описаних видів. Крокособака (Araripesuchus wegeneri), що харчувалася рослинами та їх корінням, отримала своє прізвисько за м'який ніс і характерний хвіст, який рептилія використовувала для плавання. Крококачка (Anatosuchus minor), також, як і крокособака, була метр завдовжки, харчувалася рибою, жабами і корінням, яких діставала за допомогою витягнутого рила.

Автори відкриття вважають, що виявлені ними рептилії були чудово пристосовані до життя в одній і тій же екосистемі і не складали конкуренції один одному, займаючи певні екологічні ніші.

"Ми були дуже здивовані, виявивши так багато видів, що мешкали в одному і тому ж місці, в один і той же час, що мали різний раціон харчування і звички. Ці тварини, напевно, мали більш складний пристрій головного мозку, ніж сучасні крокодили, оскільки їм доводилося добувати їжу як у воді, так і на суші ", - заявив Ларсон.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.