Президент Віктор Ющенко публічно наплював на Конституцію

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 23.11.2009 22:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8517

Президент України Віктор Ющенко готовий розпустити Верховну Раду, якщо парламент протягом 100 днів не затвердить його проект Конституції, внесений до Верховної Ради після всенародного обговорення.

Про це він сказав у понеділок увечері у Києві, виступаючи з презентацією своєї передвиборчої програми.

"З урахуванням результатів всеукраїнського обговорення, я винесу народний проект Конституції на Верховну Раду. Якщо впродовж 100 днів Україна не отримає нової Конституції, повноваження Верховної Ради будуть достроково припинені. Позачергові вибори відбудуться одночасно з референдумом із затвердження Основного закону країни", - сказав Ющенко.

Також Ющенко переконаний, що Кабінет Міністрів виконає закон про підвищення соціальних стандартів.

"Я впевнений, уряд виплатить нову мінімальну пенсію і нову мінімальну зарплату, яка встановлена законом про соціальні стандарти у країні", - сказав Ющенко.

Він вважає, що не можна вирішувати проблеми державного бюджету за рахунок штучного пониження прожиткового мінімуму.

Ющенко пообіцяв, що не допустить, аби держбюджет на 2010 рік став "бюджетом проїдання".

Як повідомлялося, Ющенко виступає за створення сильної національної держави.

Також Ющенко, представляючи свою передвиборчу програму, обмовився, переплутавши Ірак з Іраном.

Від “Аратти”: чинна Конституція України у статті 106 визначає, що Президент України видає свої розпорядження на основі та на виконання Конституції та законів України.

Стаття 90 Конституції визначає тільки три випадки, у разі яких Президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України. Права достроково припиняти повноваження парламенту за неприйняття проекту Конституції, навіть поданого Президентом - у нього немає.

Відтак, Президент Ющенко публічно заявив про намір скоїти злочин, тобто, перевищити свої повноваження та у силовий спосіб припинити діяльність легітимного органу Вищої законодавчої державної влади.

Отже, нам у цьому випадку, не зрозуміла позиція ГПУ, ЦВК, які мовчки спостерегають заяви посадової особи держави, які явно не свідчать про повагу ні до Закону, ні до права громадян жити у правовій державі.

У нас виклиють занепокоєння зухвалі заяви інших кандидатів на посаду Президента про наміри, у разі їхнього обрання, розігнати парламент. Ми вважаємо, що подібними заявами зазначені кандидати не тільки порушують вимоги чинного виборчого законодавства, а й висловлюють публічну неповагу до нас, виборців, оскільки саме ми обирали парламент і ніхто, без законних підстав не має права піддавати ревізії нашу конституційну волю.

Ми публічно вимагаємо від Генеральної прокуратури і ЦВК негайно вжити заходів, передбачених чинним законодавством, щодо кандидатів у Президенти, а тим більше - державних посадових осіб, які зухвало порушують чинне законодавство.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.