Громадяни за тепло платять, а борги - ростуть, як і добробут прихватизаторів

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 24.11.2009 16:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8526

Борг підприємств комунальної теплоенергетики перед ДК “Газ України” станом на 23 листопада 2009 р. за спожитий з 1 жовтня 2009 р. газ складає понад 888 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба ДК «Газ України».

Найбільшими боржниками перед компанією за природний газ, спожитий протягом минулого (2008-2009 рр., з 1 жовтня 2008 р.) та нового опалювальних сезонів (2009-2010 рр., з 1 жовтня 2009 р.) є підприємства комунальної теплоенергетики (ТКЕ) Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Запорізької та Луганської областей. Станом на 23 листопада 2009 р. борги перед компанією підприємств ТКЕ кожної з вказаних областей за спожитий з 1 жовтня 2008 р. газ складають від 141 млн грн до 437 млн грн, а рівень оплати - від 59% до 76%. Сума боргу за газ теплопостачальників цих областей перевищує 1,39 млрд грн (при заборгованості всіх підприємств ТКЕ в Україні понад 2,295 млрд грн).

Незадовільними є розрахунки за газ підприємств ТКЕ Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Запорізької та Луганської областей і у новому опалювальному сезоні. Станом на 23 листопада 2009 р. рівень оплати підприємств ТКЕ кожної з цих областей за спожитий газ складає лише від 12% до 26%, а заборгованість - від 40 млн грн до 121 млн грн. Сума їхнього боргу перед компанією перевищує 422 млн грн, або 47% від боргу усіх підприємств ТКЕ.

Низькі розрахунки за газ є наслідком незадовільної господарської діяльності підприємств ТКЕ та неефективного керівництва ними з боку місцевих органів влади, сказано в повідомленні.

Від “Аратти”: як відомо, так звані підприємства теплокомуненерго вже давно зникли із власності територіальних громад або частка громади в них, - більш ніж символічна. Як правило - це трубопровідні мережі, які догнивають свого віку.

Проте, фактично - ці комунальні блага мають конкретних власників, при тому, що найцікавіше, жоден із них аж ніяк не збирається позбуватися цього, нібито глибоко збиткового, майна. І цей факт аж ніяк не має негативного впливу на статки зазначених мультимільйонерів. Чим вони й відріняються, від нас громадян, які державою позбавлені права вибору.

І ще один цікавий факт. Найбільшими боржниками які не бажають сплачувати за спожитий газ - є регіони, де уся повнота влади належить партії Віктора Януковича, який нині обіцяє зробити Україну для людей. Питання тільки в тому, кого пан вважає людьми, а кого - холопами.

Бо саме його типу успішний і ефективний уряд, дуже ефективно позбавив нас, українців, права вибору: чи користуватися псевдопослугами, які наповнюють кишені однопартійців Януковича, чи самим подбати про тепло і затишок у власній оселі. Позбавив ліше однією постановою, яку чомусь досі не наважився скасувати уряд Тимошенко. Дивно. Невже їй не відомо, що ліквідувавши цю несправеливість і беззаконня - вона не тільки позбудеться липових боргів, а й суттєво поліпшить наше життя?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.