Нардепи БЮТ пропонують визнати ОУН-УПА воюючою стороною

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 24.11.2009 20:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8529

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про визнання УПА воюючою стороною у Другій світовій війні.

Авторами документу є БЮТівці Михайло Косів, Віктор Швець, Іван Денькович, Степан Курпіль, Олександр Гудима, Микола Ковзель, Олена Шустік та Володимир Макієнко, повідомляє сайт парламенту.

Зокрема, у законопроекті йдеться: "Держава визнає Українську Повстанську Армію, що вела національно-визвольну боротьбу за відновлення незалежності Української Самостійної Соборної Держави, воюючою стороною у Другій світовій війні".

"На воїнів УПАрмії, які брали участь у національно-визвольній боротьбі проти німецько-фашистських загарбників та/або які проводили збройну боротьбу із тоталітарним режимом СРСР за відновлення незалежної української держави, поширюється статус учасників бойових дій", - зазначено у документі.

"На колишніх воїнів УПА поширюються пільги, передбачені законом про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, як для учасників бойових дій", - йдеться у проекті закону.

Автори документу зазначають, що підтвердження належності особи до воїнів УПА вирішується у судовому порядку.

"Воїни УПА мають право на одержання безкоштовних консультацій стосовно надання статусу учасників бойових дій в уповноважених органах державної влади, до компетенції яких належить вирішення питання про надання статусу учасників бойових дій", - наголошується у законопроекті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.