Події в Криму нагадують ситуацію перед російсько-грузинською війною

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.11.2009 01:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8533

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що низка політичних сил у Росії має плани із дестабілізації ситуації в Криму.

Мустафа Джемілєв попередив про загрозу дестабілізації в Криму

Ситуацію, яка зараз склалася в автономії, Джемілєв порівняв із подіями в Південній Осетії перед російсько-грузинським збройним конфліктом літом 2008 року, повідомляє ТСН.ua.

"Відділення якоїсь частини території від однієї держави і приєднання до іншої можливе лише в результаті війни. Існують Гельсінські угоди, є принцип неподільності кордонів, але життя показує, що вони не завжди дотримуються. Нещодавня російсько-грузинська війна показала весь ступінь "поваги" до територіальної цілісності", - зауважив політик.

"Не стовідсоткова аналогія, але схожа ситуація складається і в Криму. Я не кажу про службовців Чорноморського флоту, чисельність яких близько 17-20 тисяч, крім них є велика кількість людей, які мають подвійне громадянство. Ці паспорти видавалися в обхід українського законодавства, оскільки воно не визнає подвійного громадянства", - наголосив лідер кримських татар.

Він також зауважив, що є низка політиків і політичних сил, зацікавлених у дестабілізації ситуації в Криму. "Існують політичні сили, як усередині країни, але особливо за її межами, які хотіли би, щоб в Україні була нестабільність. І в цьому плані Крим найбільш зручний привід. Тим більше, що до нього є територіальні претензії з боку досить впливових політичних сил в Росії", - зауважив Джемілєв.

"А так як склад населення Криму переважно проросійської орієнтації, то тут створюється досить сприятливий ґрунт для різних маніпуляцій. Тому розробляються різні сценарії з дестабілізації ситуації в Криму", - впевнений глава Меджлісу.

Говорячи про російську політику відносно Криму, він назвав її подвійною. "З одного боку, начебто Путін заявляє про те, що ніяких територіальних претензій до України немає, але в той же час каже, що треба поважати права росіян. У нього навіть був такий вислів: у нас немає підстав ставити питання по Криму, оскільки не порушуються права росіян. Але колись же він може сказати, що права росіян порушуються. І створити привід, так би мовити, а Росія вміє це робити", - побоюється лідер татар.

"І що найнебезпечніше - навіть немає необхідності вводити туди війська, тому що там є досить потужний Чорноморський флот. Крім того, ми отримуємо інформацію про те, що Росія підтягує ближче до кордонів України якісь свої дивізії, ведеться постійне повітряне спостереження, створюються карти, плани висадки", - додав Джемілєв.

Раніше Джемілєв заявляв, що радикальні ісламісти, які готували замах на нього та інших членів Меджлісу, мали сприяти дестабілізації ситуації в Криму.

На переконання Джемілєва, радикальні рухи в Криму отримали підтримку в певних російських колах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.