Томенко нагадав Космосу, що з 1 січня його родинний бізнес на казні столичної громади пора зав’язувати

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.11.2009 11:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8535

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко нагадує столичним чиновникам, що з 1 січня 2010 року набуває чинності Закон “Про засади запобігання та протидії корупції”.

Цей Закон має низку норм, зокрема щодо обмеження роботи близьких осіб в органах державної влада.

Томенко відзначив, що ні для кого не є таємницею, що ціла низка родичів міського голови є депутатами його фракції у Київраді, а різні досягнення київського мера та його сім’ї не залишаються поза увагою засобів масової інформації. Зокрема, в одній з газет нещодавно було розміщено матеріал про численних родичів Леоніда Черновецького (дружину та її рідню, сина, доньку, зятя та його родичів, сватів, кумів та свояків), які щедро наділені високими посадами у столиці. Він зауважив, що зі змісту цієї публікації логічно виникає питання: чи не забагато «черновецьких» у київській владі?

Водночас, Заступник Голови ВР зауважив, що з 1 січня 2010 року можливості спілкування столичного мера із близькими особами в робочий час будуть значно обмежені, адже, згідно Закону, близькими особами є подружжя, діти, батьки, рідні брати і сестри, дід, баба, онуки, усиновлювачі, усиновлені, а також інші особи за умови їхнього постійного проживання разом із суб’єктом, визначеним Законом, і ведення з ним спільного господарства. Ці особи не можуть мати в безпосередньому підпорядкуванні або бути безпосередньо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам. Згідно із норм зазначеного Закону у разі, якщо близькі особи є в безпосередньому підпорядкуванні, вони повинні у п’ятнадцятиденний строк вжити заходів щодо усунення таких обставин. А якщо ці обставини добровільно не усунуто протягом місяця підлягають переведенню на іншу посаду або звільненню.

Зокрема, за словами Томенка, заборона державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування мати в безпосередньому підпорядкуванні близьких осіб прямо стосуватиметься сина Леоніда Черновецького, Степана, який наразі є головою тендерного комітету Київської міської державної адміністрації, доньки та дружини, які є радниками Київського міського голови.

Томенко впевнений, що законодавче обмеження можливостей родинної співпраці в органах державного управління та місцевого самоврядування повинно посприяти оздоровленню київської влади, де рівень родинних стосунків та кумівства давно перевищив всі припустимі межі.

На думку Томенка, лише одним з прикладів такої «родинної» співпраці є, зокрема, постійна участь родичів Черновецького у робочих нарадах Київського міського голови. Так, він повідомив, що згідно переданих йому з мерії копій протоколів чотирьох нарад у лютому 2009 року, одна проходила за участю доньки Леоніда Черновецького, Христини, а три – за участю його дружини Аліни Айвазової.

Насамкінець Томенко наголосив, що при всій повазі до родинних цінностей, Київський міський голова повинен чітко відділяти особисте життя й родинні стосунки від своїх посадових обов’язків та функцій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.