На Марсі знайшли залишки гігантського океану

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 25.11.2009 19:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8545

Великі території північної півкулі Марса в минулому займав гігантський океан, що живився річками і струмками, які виникали в результаті рясних опадів.

З таким твердженням виступили автори нової глобальної топографічної карти Червоної планети, опублікованої в журналі Journal of Geophysical Research - Planets.

Нова карта була складена групою вчених з кількох американських університетів. Вони розробили комп'ютерний алгоритм аналізу знімків поверхні Марса, за допомогою якого дослідникам вдалося виявити набагато більш розгалужену і велику мережу долин і каналів на поверхні планети.

Загальна довжина цієї системи, що колись була наповнена рідкою водою, більш ніж удвічі перевищує попередні оцінки вчених, складені ще в середині 1990-х років.

Мережа долин на Марсі була виявлена ще в 1970-х роках у результаті місії космічної станції NASA Mariner 9. З того часу вчені не можуть прийти до спільної думки, чи відображає ця система сліди, залишені потоками рідкої води, що випала опадами на планеті, яка мала колись теплий і вологий клімат. Або ж вона була сформована в результаті ерозії, спричиненої повільним виснаженням підземних запасів рідкої води, як це могло бути у разі холодного і сухого клімату на Марсі в минулому.

Автори нової роботи професор Вей Луо і Томас Степінскі вважають, що їхнє відкриття істотно зміцнює позиції першої гіпотези і свідчить на користь наявності в минулому на Марсі не тільки потоків рідкої води, а й цілого океану, що займав велику частину північної півкулі планети.

"Наші дані говорять про те, що на Марсі в минулому випадали потужні опади у вигляді дощу, які підживлювалися випаровуванням води з поверхні великого північного океану, що займав приблизно третину всієї поверхні планети", - говорить Луо.

На користь цього свідчать численні низовини в північній півкулі Марса, тоді як південна півкуля, навпаки, має височини.

У результаті такого розподілу водних ресурсів клімат у цій частині планети був різко континентальним - сухим, а більша частина опадів випадала на межі океану і суші, в районі екватора.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.