Президент взявся за корупціонерів

Автор/джерело -  © Прес-служба Президента України



Дата публiкацiї - 11.09.2006 16:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=855

Президент України Віктор Ющенко затвердив своїм Указом Концепцію подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності» та вніс на розгляд Верховної Ради України пакет проектів законів, спрямованих на виконання Україною міжнародних зобов`язань у сфері протидії корупції.

Президент України Віктор Ющенко

Питання подолання корупції та протидії їй було визначено Віктором Ющенком як один з пріоритетів державної політики як під час виборчої кампанії 2004 року, так і під час здійснення ним повноважень Глави Держави. Він неодноразово наголошував на незмінності політичного курсу держави у напрямку викорінення корупції.

Усвідомлюючи складність цієї проблеми в Україні, як системоутворючого фактора, який пронизує всі сфери суспільного життя, Президент взяв питання боротьби з корупцією під особистий контроль та доручив розробити Концепцію подолання корупції в Україні.

Глава держави вніс до Верховної Ради законопроекти «Про ратифікацію Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції», «Про ратифікацію Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією» та «Про ратифікацію Додаткового протоколу до Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією». Ратифікація цих документів сприятиме утвердженню позитивного іміджу України як держави, де створюється сприятливий політичний клімат для широкомасштабного, взаємовигідного співробітництва з усіма країнами, у тому числі й з питань протидії корупції та іншими правопорушеннями, безпосередньо пов’язаними з нею.

На реалізацію зазначених документів спрямовані внесені Президентом проекти Законів України «Про засади запобігання та протидії корупції» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення». Вони уточнюють поняття корупції, видів корупційних діянь та інших правопорушень, пов`язаних із корупцією, передбачають положення щодо антикорупційної експертизи нормативно-правових актів, участь громадськості у запобіганні корупції, встановлюють обов’язок передачі майна, що належить особам, які займають політичні посади, та членам їхніх сімей в управління. Проектами також встановлено заборону одержання особами, уповноваженими на виконання функцій держави, подарунків. Крім того, передбачається обов’язок декларування доходів та видатків посадових осіб.

Проектом Закону України «Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення» пропонується встановити відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень та визначити порядок притягнення до відповідальності. Законопроектом пропонується притягувати до відповідальності юридичних осіб за пропонування або дачу хабара посадовій, службовій особі державного органу або органу місцевого самоврядування або підкупу особи, яка не є посадовою чи службовою особою, але виконує надані законом владні повноваження. Зазначені правопорушення кореспондуються з відповідними складами злочинів, якими пропонується доповнити Кримінальний кодекс України.

Після прийняття Верховною Радою України зазначені закони мають стати базисом для реалізації антикорупційної політики на всіх рівнях влади. Про підтримку законодавчих ініціатив Президента України у цій сфері різні політичні сили дійшли згоди при підписанні Універсалу національної єдності (пункт 11 Універсалу).

Планується, що найближчим часом на одному із засідань РНБО України буде розглянуто питання про план заходів із реалізації антикорупційної політики відповідно до підписаного сьогодні Указу Президента «Про Концепцію подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності».

18 листопада 2005 року Президент України видав Указ «Про першочергові заходи щодо детінізації економіки та протидії корупції». 9 лютого 2006 року Глава держави оголосив програми боротьби з корупцією одними з основних пріоритетів державної політики.

Довідка: 11-15 вересня 2006 року в Україні перебуватиме моніторингова місія Стамбульського плану дій із боротьби з корупцією, Мережі із боротьби з корупцією для країн з перехідною економікою Організації економічного співробітництва та розвитку для проведення зустрічей з представниками державних органів, неурядовими та громадськими організаціями. У грудні цього року має бути представлена доповідь від України щодо стану впровадження рекомендацій у сфері боротьби з корупцією.

В аспекті цього питання варто наголосити на тому, що оцінка (рейтинг) України щодо стану впровадження рекомендацій у сфері боротьби з корупцією залежатиме, в першу чергу, від наближення українського законодавства до міжнародних стандартів у цій сфері.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.