Справа Гонгадзе. Пукач нібито здав Литвина

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.11.2009 12:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8552

генерал Олексій Пукач заявив, що отримав від екс-глави МВС Юрія Кравченка наказ убити журналіста Георгія Ґонґадзе після того, як той вийшов з кабінету Володимира Литвина, нинішнього спікера, а на той час глави Адміністрації Кучми.

Про це повідомляє газета "Сєгодня" з посиланням на власні джерела.

Видання з посиланням на компетентні джерела в правоохоронних органах пише, що експерти, які вивчали автентичність записів екс-охоронця президента Кучми Миколи Мельниченка, підтвердили автентичність голосів на них Леоніда Кучми, Володимира Литвина, Юрія Кравченка та інших відомих в Україні людей.

"Генпрокуратура мовчить, щоб не зробити якого-небудь різкого руху, який буде дуже дорого коштувати і Медведьку, і його заступнику Голомші, куратору справи Ґонґадзе, - сказав один з колишніх заступників генпрокурора. - Але насправді ГПУ визначається, як бути з Литвином, який не приходить до керівника слідчої групи Олександра Харченка. З одного боку, спікер - один з ключових фігурантів справи Ґонґадзе, з іншого - особа недоторканна. Його не можна доставити до Харченка примусово. Але слідство все одно до нього підбирається. І йому краще прийти самому".

Водночас, газета зазначає, що на раніше опублікованих плівках (які і перевірялися німецькими експертами) ні Кучма, ні Литвин, ані хто-небудь інший не говорить прямо про вбивство Ґонґадзе, але "записи можуть зіграти в комплекті зі свідченнями Олексія Пукача" .

"За даними наших джерел, генерал сказав, що отримав наказ від Кравченка вбити Ґонґадзе незабаром після того, як голова МВС вийшов з кабінету Литвина. Хоча це, звичайно, само по собі провину спікера не доводить, проте "смутні сумніви" з'являються", - пише Сегодня.

У свою чергу прес-секретар Литвина Ольга Чорна заявила, що не знає, чи викликали її шефа в Генпрокуратуру і чи збирається він туди йти. А народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський вважає, що спікеру боятися нема чого. "Литвин ніякого відношення до Ґонґадзе не має. Він перебуває далі від цієї справи, ніж Ющенко, Мороз чи з ними", - сказав нардеп.

Водночас, слідча група отримала переклад висновків фоноскопії записів, які досліджувала група експертів одного з інститутів Німеччини, повідомив керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко.

"Ці матеріали долучено до інших, що вже є в кримінальній справі", - сказав він. При цьому Бойченко відмовився підтвердити або спростувати заяви Миколи Мельниченка про те, що експертиза визнала плівки автентичними.

Як повідомлялося, вчора, 25 листопада, кандидат у президенти Олександр Мороз закликав Центрвиборчком відреагувати на інформацію ЗМІ про нібито причетність спікера Литвина до вбивства журналіста Ґонґадзе.

Раніше ЗМІ повідомили, що Генпрокуратура попросила Секретаріат Президента для з'ясування обставин у справі Олексія Пукача, підозрюваного у вбивстві Георгія Ґонґадзе, надати графіки зустрічей і зарубіжних візитів екс-президента Леоніда Кучми і голови його Адміністрації, нинішнього спікера ВР Володимира Литвина за 2000 рік.

Колишній охоронець президента Кучми Микола Мельниченко неодноразово заявляв про причетність Володимира Литвина до вбивства журналіста.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.