Українці діаспори протестуватимуть проти судового фарсу над Дем’янюком

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.11.2009 14:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8554

Керівництво Світового конгресу українців висловилося у справі Дем’янюка. Діаспору закликають приєднатися до демонстрацій на підтримку вихідця з України, якого звинувачують у причетності до вбивства тисяч євреїв.

Голова Центральної ради українців Німеччини Людмила Млош вважає, що виходом на подібні демонстрації можна викликати тільки здивування і недовіру до себе. Тому українці Берліна на демонстрацію на захист Івана Дем’янюка організовано не підуть. «Ми не хочемо визивати вогонь на себе. Для того щоб політичні акції якісь проводити, треба щоб люди були освідомленні хоча б трошки», - сказала вона в інтерв’ю «Німецькій хвилі».

У Німеччині можуть не зрозуміти

Автори заклику пишуть, що «суд над Іваном Дем’янюком, виглядає як акція перекладання вини на полоненого, щоб зменшити відповідальність за нацистське минуле та за амністію». Така подача історичних фактів може відбитися на ставленні німців до українців, що проживають у Німеччині, застерігає Млош. Поки що у Центральній раді українців збираються лише просити гуманного ставлення до старого Дем’янюка. «Ми будемо писати листа, щоб йому пом’якшили обвинувачення. Вирок йому вже життя винесло і ми будемо писати листа. На вулицю ми не будемо виходити» - додала Людмила Млош.

Суд – 30 листопада

Суд над Іваном Демґянюком розпочнеться 30 листопада у Мюнхені. Його хочуть притягнути до відповідальності за обвинуваченням у причетності до вбивства тисяч євреїв у концентраційному таборі Собібор, де він нібито був охоронцем. Багато років тому суд в Ізраїлі виправдав Демґянюка. Обвинуваченню не вдалося достеменно довести, що він є «Іваном Грозним» з концтабору «Треблінка».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.