Боротьба з корупцією. Російський варіант

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.11.2009 14:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8564

Боротьба з корупцією – на словах, а її розквіт – на ділі: попри заяви російських чиновників щодо зменшення рівня цього явища практика засвідчує протилежне.

За даними організації «Трансперенсі інтернешнл», рівень корупції в Росії є одним із найвищих у світі. І протягом останнього часу більше як половині росіян доводилося давати хабарі.

Усі московські водії знають цю процедуру. Кожна зупинка даїшником, чи то тепер у Росії «гібедедешником», означає великий штраф, або ж, іще гірше, конфіскацію водійських прав. Тож доводиться чекати слушної нагоди, щоб запропонувати компромісний варіант, а саме дати хабар.

Зазвичай його сума становить близько 20 доларів. І таке у Москві трапляється щодня, розповідає водій Володимир Мальцев. «Вони усі корупціонери та хабарники», – наголошує він.

Мальцев зазначає, що даїшники часто ставлять перешкоди на дорогах, і щоб їх об’їхати, потрібно порушити правила та перетнути подвійну лінію. Проте поблизу вже стоїть працівник дорожньої міліції та чекає на своїх жертв.

Хабар – запорука успіху

Подібне трапляється не тільки на дорогах. Володимир Мальцев, який має малий бізнес, говорить, що нещодавно податкова міліція заблокувала банківський рахунок його компанії, заявивши, що він не зареєстрував важливий документ.

Коли Мальцев показав папір зі штампом, який доводив, що документ справді був зареєстрований, підприємця змусили чекати у черзі в офісі, який, здавалося, взагалі не відчиняється. Ходити туди Володимирові Мальцеву довелося три тижні, аж поки він не дав хабара «потрібній» людині.

За результатами соціологічного опитування, 60 відсотків росіян протягом останнього часу давали хабарі. Хабарництво присутнє у всіх закладах Росії: студенти платять викладачам за кращу оцінку, пацієнти лікарям за більшу увагу до їхнього здоров’я, родичі – призовним комісіям, щоб їх синів не брали до армії.

Медведєв побачив зрушення

На початку року президент Дмітрій Медвєдєв заявив, що саме корупція загрожує стабільності Росії. «Боротьба з корупцією у нашій країні – це надзвичайно складне завдання, яке потребує значних зусиль та витримки. Ця боротьба розрахована на роки вперед. Але уже сьогодні можна сказати, що ми бачимо певні позитивні зрушення», – декламував президент Росії.

Іще лише посівши посаду президента, перше, що пообіцяв Дмітрій Медвєдєв, – це побороти корупцію. Він та інші чиновники декларували свої прибутки.

Але у результати важко повірити. Скажімо, чеченський президент Рамзан Кадиров, який живе у палаці, а відеозаписами його автокавалькад із дорогущих імпортних джипів повний інтернет, має офіційно лише маленьку квартиру та автомобіль «Лада».

На переконання соціолога Лева Гудкова, корупція та російський цинічний клімат аморальності, розпусти, вседозволеності не може бути подоланий, допоки росіяни бачать вигоду у цьому.

«Це те ж саме, що і олія в автомобільному моторі. Без цього просто не можна працювати. Вся система вимагає такого ставлення, компенсуючи дефіцит неефективності інститутів», – вважає Гудков.

За даними «Трансперенсі інтернешенл», Росія за рівнем сприйняття корупції займає 146–153-тє місце зі 180 країн, котрі були охоплені дослідженням. Серед іще 7 країн із таким самим рівнем сприйняття корупції – також Зімбабве і Україна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.