На українських хворих закородонні ділки випробовують нові ліки

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.11.2009 11:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8570

Близько трьох десятків закордонних фармкорпорацій проводять в Україні клінічні випробування ліків.

Клінічними випробуваннями нових лікарських препаратів на території України займаються міжнародні фармацевтичні корпорації, виробники оригінальних препаратів, розповів в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» директор Державного фармакологічного центру Міністерства охорони здоров'я України Віктор Чумак.

«Клінічні випробування складаються з кількох фаз. Перша — найнебезпечніша, в ній беруть участь добровольці, в котрих немає проблем зі здоров’ям. На цьому етапі вивчають не ефективність препарату, а його токсичність, — за ризик і повинні людям платити. Першої фази ми не проводимо — боїмося скандалів», — розповів експерт.

За його словами, в Україні проводиться тільки друга фаза – випробування на хворих, яким платять не грошима, а ліками.

З етичних міркувань ліки не випробовуються на дітях. «Узагалі-то, це найбільш скандальне і демагогічне питання, — відзначив експерт. — У нас діти забезпечені ліками всього на 40%, а в інших випадках лікар радить мамі поділити «дорослу» таблетку і дати частинку дитині».

Узяти дитячу дозу ліків просто ніде. «Ми потрапили в замкнене коло: без клінічних випробувань саме на дітях ми не маємо права рекомендувати малятам препарат. Тому, коли вони хворіють, «труїмо» їх дорослими ліками — ділимо пігулку начетверо», — констатував фармацевт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.