ВООЗ підозрюють у корупційних зв’язках з виробниками вакцин

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.11.2009 11:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8571

Експертів Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ) підозрюють у корупційних зв`язках з виробниками вакцин від «каліфорнійського» грипу.

ВООЗ підозрюють у корупційних зв’язках з виробниками вакцин

Журналісти данської газети Information вивчали зв`язки експертів ВООЗ з провідними світовими фармацевтичними компаніями, які збагатилися на продажу препаратів проти цієї хвороби.

З`ясувалося, наприклад, що багато вчених, які засідають у різних комітетах ВООЗ, ретельно приховують той факт, що вони одержують гроші від фірм-гігантів світової фармакології, пише газета "Новиє ізвєстія".

Видання відзначає, що на тлі глобальної економічної кризи завдяки паніці, яка охопила світ у зв`язку з пандемією «каліфорнійського» грипу, фармацевтичні заводи працюють у чотири зміни, потужностей не вистачає.

Тим часом на даний момент за офіційною статистикою, жертвами грипу A/H1N1 стали 6 тис. осіб, тоді як середня щорічна смертність під час епідемій "традиційних" різновидів грипу сягає півмільйона.

Причина гіпертрофованої реакції світу на не такий вже небезпечний грип A/H1N1, як вважають опитані данською газетою фахівці, полягає в успішній піар-кампанії, проведеній експертами ВООЗ. Деякі з них у прямому сенсі перебувають на службі у виробників вакцини.

За даними газети, ВООЗ оголосила пандемію грипу A/H1N1 під тиском групи радників цієї організації на чолі з голландським доктором Альбертом Остенхаусом. Нині уряд Нідерландів проводить екстрене розслідування його діяльності, оскільки стало відомо, що він одержує зарплату в декількох компаніях, які виробляють вакцину проти «каліфорнійського» грипу.

Багато інших радників ВООЗ, які наполягали на оголошенні грипу A/H1N1 пандемією, також є платними радниками фармацевтичних гігантів Roche, RW Johnson, SmithKline і Beecham Glaxo Wellcome, що одержали левову частку замовлень на виготовлення вакцин.

Підсумком тиску цих експертів стала резолюція ВООЗ від 7 липня цього року, що дала старт небаченої кампанії масової вакцинації, відзначає газета.

«ВООЗ виступає щонайменше з дивними рекомендаціями, - стверджує професор Том Джеферссон. - Звичайні заходи гігієни дають куди більший ефект, чим ці маловивчені вакцини, і в той же час ВООЗ згадує використання масок і ретельне миття рук як засіб боротьби з свинячим грипом всього двічі в своїх документах. Про вакцини й інші лікарські препарати мовиться 42 рази!». Д-р. Джеферссон та його колеги вважають, що платних радників фармацевтичних компаній слід видалити з числа осіб, що дають рекомендації ВІЗ, проте сама ця організація не поспішає проводити подібну реформу.

Тим часом прес-секретар ВООЗ Грегорі Хертл, коментуючи статтю в Information, відзначив, що неможливо відмовитися від послуг провідних світових фахівців лише на тій підставі, що вони фінансово зацікавлені в просуванні тієї чи іншої стратегії боротьби з різними захворюваннями.

Треба відзначити, що корумпованість сфери фармакології вже не перший рік стала предметом обговорення західних ЗМІ. Кілька років тому колишній редактор медичного журналу The New England Journal of Medicine Марчі Енжелл і швед Петер Фрост, колишній віце-діректор фармакологічної компанії Pfizer, в серії статей і книзі-дослідженні The Whistleblower показали зсередини життя "медичної мафії". За їхніми ствердженням, фармакологічні компанії лише 11-14 % бюджету витрачають на дослідження, зате на піар у них йде 36% всіх коштів. Значна частина грошей осідає в кишенях лікарів, учених і на рахунках різних організацій, що працюють у сфері охорони здоров'я.

Прибутковість фармацевтичної галузі складає 25%. Більший прибуток приносять лише торгівля зброєю і секс-індустрія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.