За що ми платимо? Комуністичні блага: ціни ростуть, якість умовна

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 30.11.2009 14:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8576

Середні нарахування за житлово-комунальні послуги на одного власника особового рахунку у жовтні 2009 р. порівняно з відповідним періодом 2008 р. збільшились на 28,6% і з урахуванням електроенергії (із розрахунку 100 кВт/год.) становили 238,9 грн.

Про це повідомляє Державний комітет статистики України.

Заборгованість населення з оплати ЖКП збільшилась у жовтні 2009 р. порівняно з вереснем на 3,9 % і на початок листопада становила 8 млрд 954,7 млн грн, середній термін заборгованості населення за всі послуги склав 4,2 місяця. Збільшення заборгованості відбулося в усіх регіонах країни, крім Херсонської області та м. Києва.

У жовтні 2009 р. мали борг за 3 місяці і більше: за централізоване опалення та гаряче водопостачання - 31,3% власників особових рахунків, утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - 27,1%, вивезення побутових відходів - 26,5%, централізоване водопостачання та водовідведення - 22,6%, газопостачання - 22,0%.

Упродовж січня-жовтня 2009 р. населенням країни сплачено за житлово-комунальні послуги 20,8 млрд грн (97,8% нарахованих за цей період сум). Серед регіонів найвищий рівень оплати за житлово-комунальні послуги спостерігався у Херсонській, Кіровоградській, Київській та Закарпатській областях (105,5-104,1%), найнижчий - у Києві, Севастополі та в Одеській області (89,5-94,4%). Упродовж січня-жовтня 2009 р. населенням сплачено за електроенергію 5,4 млрд грн (117,0% нарахованих за цей період сум). Серед регіонів найвищий рівень оплати електропостачання спостерігався у Закарпатській області, Севастополі, Херсонській та Одеській областях (180,6-163,1% з урахуванням погашення боргів попередніх періодів), найнижчий - у Чернігівській, Житомирській, Сумській, Полтавській, Львівській та Хмельницькій областях (68,0-83,8%). Заборгованість населення з оплати електроенергії на початок листопада становила 2 мдрд 863,8 млн грн.

В Україні відсутні підстави для підвищення місцевими властями тарифів на тепло і гарячу воду.

Про це повідомила сьогодні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, виступаючи на зустрічі з керівниками вугільних підприємств.

"Вже 2 роки ми тримаємо незмінними ціни на газ для підприємств ТКЕ, тому немає підстав для підвищення тарифів на тепло і гарячу воду. В той же час до мене надходять тривожні сигнали з окремих міст і областей про необгрунтовані підвищення тарифів. Я з цим розберуся. Зокрема, зараз працює група в Луганську, де були підвищені в 3 рази тарифи на воду, при цьому якість, все, залишилося як раніше", - сказала прем'єр-міністр.

Вона також заявила, що ДержКРУ проводитиме перевірки місцевих органів влади у разі надходження сигналів про закупівлю ними товарів і послуг за завищеними цінами.

Від “Аратти”: те, що наразі ми отримали у сфері так званих комунальних послуг - наочно ілюструє пропагандистську міфологію, творцями якої є оліганхічні клани.

Адже, практично всі так звані комунальні підприємства, які по суті є монополістами на ринку комунальних полуг: водоканалізації, теплопостачання тощо - вже давно прихватизовані. Тобто, місцеві громади суто символічно представлені у них на тлі цілком матеріальних мультимільйонерів.

І що ми чуємо постійно? Тільки традиційні заклинання про глибоку збітковість по-суті приватних підприємств. Що, є ще одним міфом. Бо фактично, так звані "ефективні власники" тупо крадуть гроші, які ми сплачуємо за сумнівні послуги монополістів, а компенсується вкрадене - також із нашої кишені, тобто із місцевих та загальнодержавних податків. Під виглядом компенсації "збитків".

Дивно, що цього не помічають ні прокуратура, ні численні "борці" з економічною злочинністю. Мабуть, "збитків" вистачає і власникам, і контролерам.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.