Вчені сперечаються про життя на Марсі

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 30.11.2009 19:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8581

Група дослідників опублікувала докази, вказуючі на можливу населеність Марсу в минулому.

Учені працювали з метеоритом Alh84001, що має марсіанське походження. Свої виводи вони опублікували в журналі Geochimica and Cosmochimica Acta. Робота з'явилася в Мережі достатньо давно, але відомо про неї стало тільки зараз. Коротко результати дослідження висвітлила газета The Times.

Метеорит Alh84001 впав на Землю близько 13 тисяч років тому. Вважається, що від марсіанських порід камінь відколовся приблизно 4 мільярди років до падіння на Землю. Вперше повноцінне дослідження Alh84001 було здійснене в 1996 році. Тоді учені припустили, що дивні скам'янілості на його поверхні - це залишки марсіанських бактерій. Висновки дослідників викликали скептичну реакцію наукового співтовариства.

Зараз та ж група учених провела повторний аналіз каменя. Основну увагу автори приділили вивченню кристалів оксиду заліза. Учені вважають, що вони, швидше за все, не могли сформуватися в результаті геологічних процесів. На підставі цього висновку автори висунули припущення, що кристали мають біогенне походження.

Зокрема, незвичайні структури могли виконувати у бактерій, що мешкали на Марсі, роль магнітосом. Ця органела використовується деякими земними мікроорганізмами як компас.

З високою вірогідністю, нові дані спровокують критичну реакцію у багатьох учених.

З іншого боку, непрямим свідоцтвом в їхню користь може служити опублікована нещодавно в журналі Earth and Planetary Science Letters робота. Її автори вважають, що Alh84001 тривалий час знаходився при температурі, що не перешкоджає формуванню життя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.