Погляд збоку: злодійкуваті олігархи - гальмо України

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 30.11.2009 20:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8582

Олігархи обмежують українську економіку і своєю конкуренцією стримують поліпшення торговельних та економічних зв’язків з Європейським Союзом.

Про це заявив високопоставлений представник Єврокомісії в Києві Хосе Мануель Пінто Тейшейра.

На сьогоднішньому брифінгу в Києві він повідомив, глобальна економічна криза проходить в Україні так важко тому, що країна погано розвивалася протягом двох десятиліть після розпаду Радянського Союзу.

"Корупція, тяганина, адміністративні бар'єри будь-якого типу. Це лише деякі речі, які послуговують інтересам тих, хто сьогодні контролює економіку і тих, хто не хоче конкуренції. У них алергія на конкуренцію", - сказав чиновник ЄК.

За його словами, переважна більшість українців не мають ні роботи, ні гідної зарплати, ні гідного соцзахисту тому, що ситуація в країні подібна на ту, що і двадцять років тому.

Коментуючи проведення у п'ятницю, 4 грудня, щорічного саміту між Україною та Європейським Союзом, Тейшейра наголосив на розчаруванні ЄС новою прозахідною владою, яка очолила країну після Помаранчевої революції.

При цьому високопоставлений чиновник ЄК сподівається, що головний транзитер російського газу до Європи Україна зможе вийти з тіні, кинутої на нього Москвою.

Варто зауважити, що через кризу економіка України, як очікується, скоротиться на 15 відсотків цього року, після того, як знизився експорт ключових продуктів - сталі та хімікатів.

При цьому представник ЄК зазначає, що велика частина промисловості є у східній частині країни і контролюється "купкою бізнес-магнатів".

Тейшейра при цьому заявив, що все може змінитися тоді, коли ті, хто володіє "великою частиною економіки, і, отже, безпосередньо впливає на уряд і політиків... зрозуміють, що угода про вільну торгівлю є для України можливістю трансформувати себе і трансформувати свою економіку".

Нагадаємо, що на п'ятничному саміті в Києві буде зроблена оцінку прогресу в новій Угоді про асоціацію, яка "відчиняє двері" для українських товарів на ринок ЄС в рамках Угоди про вільну торгівлю.

Між іншим, на запитання, коли така угода може бути підписана (півтора роки тому деякі політики заявляли, що наприкінці поточного року), Тейшейра відповів, що визначити крайній термін поки що неможливо.

Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Ющенко повідомив про значний розвиток економіки України за останні п'ять років.

Як відомо, Україна сильно постраждала від глобальної економічної кризи. Уряд країни намагається поліпшити ситуацію залученням позик від міжнародних фінансових інститутів (МВФ, СБ, ЄБРР), а також інших країн (РФ).

Посиленню економічної кризи сприяє політична нестабільність, президентські вибори, заплановані на січень 2010 року, а також проблеми з доставками у країну російського газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.