Як розпочався суд над Дем’янюком

Автор/джерело -  © 5 канал



Дата публiкацiї - 30.11.2009 23:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8583

Ось як відбувався перший день судового фарсу над немічним українцем.

На ношах - із зали суду винесли 89-річного Івана Дем'янюка, українця, якого звинувачують у сприянні нацистам під час Другої Світової. Стан здоров'я дозволяє підозрюваному відвідувати лише два слухання на день тривалістю по півтори години. Адвокати наголошують на подвійних стандартах слідства. І наводять факти виправдання німецьких офіцерів, які працювали у концтаборах добровільно. Іван Дем'янюк запевняє, що був в'язнем, а не спільником нацистів. У полон німецької армії він потрапив, коли служив у лавах радянського війська.

На перше судове засідання Івана Дем'янюка привезли у інвалідному візку, вкритого блакитним покривалом. За свідченнями сина, батько почувається надзвичайно зле. 5 днів перед судом він провів у лікарні, де мав переливання крові. Утім, поганий стан здоров'я не переконав судей відкласти процес. Хоча сам 89-річний Дем'янюк не міг стримати зойків, коли візок перевозили через поріг.

Це уперше у Німеччині за злочини нацизму судять не німця, а людину іншої національності і іншого громадянства. Уродженця України звинувачують у причетності до вбивства майже 28-ми тисяч євреїв у нацистському концтаборі "Собібор". Свідки обвинувачення доводять - Дем'янюк був охоронцем, і доправляв людей у газові камери. Підсудний відкидає ці звинувачення. Окрім безпідставності закидів, його адвокати нарікають і на подвійні стандарти суду. Адже кількох нацистських офіцерів, які без сумніву працювали у концтаборах - виправдали. Ще кількох - навіть і не намагалися судити.

Для Івана Дем'янюка це не перший суд за звинуваченням у сприянні нацистам. Перше слідство велося у Ізраїлі. Колишні в'язні концтабору "Треблінка" упізнали у Дем'янюкові особливо жорстокого охоронця на прізвисько Іван Грозний. Уродженця України, що вже тоді емігрував до США, видали Ізраїлеві, де засудили до смертної кари. Але згодом виявилося, що документи звинувачення, надані Радянським Союзом - несправжні. А Івана Грозного ті ж самі колишні полонені "Треблінки" упізнали в іншому підозрюваному. 1993-го Івана Дем'янюка виправдали і відпустили.

Нинішній ордер на арешт Німеччина видала на початку року. У травні Івана Дем'янюка депортували зі США. Сам підозрюваний каже, що під час Другої світової був не спільником, а в'язнем нацистів. На початку війни його забрали до лав Радянської армії. Під час боїв він потрапив у німецький полон, у концтабір "Травнікі". Процес над Іваном Дем'янюком називають останнім гучним процесом у справі Голокосту. Він має завершитися у травні 2010-го.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.