Фізичні тренування сповільнюють старіння на молекулярному рівні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.12.2009 01:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8598

Як показало дослідження німецьких вчених, фізичні вправи на витривалість можуть сповільнювати старіння організму на молекулярному рівні.

Фізичні тренування сповільнюють старіння - вкотре доведено наукою

Дослідники з Саарського університету в Хомбурзі виявили в марафонців і тріатлоністов середнього віку, які тренуються довгостроково, менше вкорочення теломер, на відміну від їхніх однолітків, що ведуть менш активний спосіб життя, повідомляє MedPage Today.

Окрім того, у професійних бігунів всіх вікових груп спостерігався підвищений рівень білків, що стабілізують теломери, а також знижений вміст регуляторів апоптозу (запрограмованої загибелі) у лейкоцитах. На думку дослідника Ульріха Лауфса (Ulrich Laufs), це є прямим підтвердженням того, що фізичні тренування сповільнюють процеси старіння.

У дослідженні взяли участь професійні легкоатлети, середній вік яких становив 20,4 року, і бігуни на довгі дистанції, чий середній вік був 51,1 рік при середній тривалості занять спортом у 35 років. У дві контрольних групи увійшли люди порівнянних за віком, які ведуть переважно сидячий спосіб життя.

Виявилося, що у спортсменів з обох груп підвищені активність теломерази і рівень білків, що стабілізують теломери, а також знижений рівень інгібіторів ділення клітин в порівнянні з контрольними групами.

У атлетів зі старшої вікової групи спостерігалося менше вікове вкорочення теломер в лейкоцитах, ніж у контрольної групи, проте у молодших спортсменів така закономірність не простежувалася. Найбільш укорочені теломери виявлялися у добровольців зі старшої контрольної групи.

Дослідники відзначили, що на чистоту результатів дослідження могли вплинути малий розмір груп (кількість учасників у повідомленні і в препринти статті не наводиться), а також певні невраховані фактори під час відбору добровольців. Однак, на їхню думку, отримані результати свідчать про те, що вплив тренувань на процеси старіння проявляється раніше, ніж вплив на довжину теломер, повідомляє medportal.ru.

Теломери - це частина ДНК, що складається з відносно коротких послідовностей нуклеотидів на кінці лінійної хромосоми. Вони необхідні для належного функціонування ферменту ДНК-полімерази, подвоюються геном при діленні клітини. З кожним діленням відбувається вкорочення теломер; коли подальше вкорочення стає неможливим, клітина перестає розмножуватися. Передбачається, що саме цей механізм лежить в основі біологічного старіння. Подовжувати теломери може фермент теломераза, проте у дорослих людей він досить активний лише в клітинах, що постійно діляться, - таких як колонієутворюючі одиниці кісткового мозку.

Крім того, при розривах хромосом (наприклад, під дією іонізуючого випромінювання) окремі фрагменти ДНК можуть знов возз'єднатися, але ніколи не з'єднуються по теломерам. Таким чином, теломери допомогають правильному приєднанню ділянок хромосом у процесі репарації ДНК.

За відкриття теломер і теломерази Джек Шостак, Елізабет Блекберн і Керол Грейдер удостоїлися в 2009 році Нобелівської премії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.