Корупцію можна подолати люстрацією

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.12.2009 19:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8605

Найперше завдання, яке стоїть перед нами сьогодні, – відсторонити мародерів та корупціонерів від влади. Це можливо здійснити лише шляхом люстрації – докорінного очищення влади. Інакше корупція з’їсть державу.

Про це голова Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок заявив 2 грудня 2009 року на зустрічі з мешканцями Вінниці.

Олег Тягнибок заявив, що об’єднання "Свобода" має дієвий рецепт боротьби з корупцією: "Україна займає перші позиції у світі за рівнем корумпованості чиновницького апарату. Давно очевидно, що корупція стала чи не найбільшою загрозою національній безпеці України. Проте усі гучні кампанії боротьби з корупцією закінчуються "пшиком". На кожні вибори ставленики комуно-олігархічних кланів ідуть з галасом "Лови злодія" (корупціонера). Але спрут корупції ще гірше душить країну. Немислимо розкішні маєтки можновладців у "царських селах", шикарні цяцьки за сотні тисяч доларів, які вони не соромляться на себе навішувати, приватні автопарки – це наочні приклади імітації боротьби з корупцією. Притому, що за деклараціями про доходи, – усі вони бідні, як церковні миші." - сказав Тягнибок.

Вихід із ситуації він бачить один. Почати потрібно з докорінного очищення влади – люстрації. Без цього будь-які програми "боротьби з корупцією" (на кшталт "чисті руки", "бандитам – тюрми" чи "закон для всіх один") – окозамилювання з метою збереження існуючого стану речей.

"Без сумніву, нинішня корупційна піраміда, як всеосяжна система, має коріння ще у часах брежнєвського застою. Відомо, що саме тоді корупція розцвіла буйним цвітом. Пригадаймо крилаті вислови брежнєвських часів, які стали життєвим девізом можновладців: "Не підмажеш – не поїдеш" та "Хочеш жити – вмій вертітись". Звідти ж родом і тотальна більшість нинішньої правлячої верхівки. Невже хтось вірить, що викорінювати це зло будуть люди, які від початку своєї номенклатурної кар’єри звикли "вирішувати питання" через "чорний хід"? Закоренілі хапуги проти корупції – це те саме, що бджоли проти меду. Бачимо показовий досвід Грузії. Вона "славилась" корупцією ще за Союзу. Саакашвілі викорінив корупцію як явище одним махом – докорінним очищенням правоохоронних органів. Відтак, їхні бандити реально сидять в тюрмах. Як бачимо, у постсовєтській дійсності це єдиний дієвий рецепт. Очистимо владу – порядок буде." - переконаний Тягнибок.

"Більше того, щоб видалити метастази корупції після десятиліть розгулу мародерства, доведеться вводити наджорсткі покарання: за злочини проти Української нації та Української держави, зокрема, нанесення збитків в особливо великих розмірах, необхідно застосовувати смертну кару. "Свобода" вважає доцільним введення у кримінальне законодавство принципу "чим вища державна посада, тим вищий рівень відповідальності за скоєний злочин". - наголосив він.

"Необхідно встановити обов'язкову перевірку держслужбовців та кандидатів на виборні посади з допомогою поліграфа ("детектора брехні") на причетність до корупційних дій, співпраці з іноземними спецслужбами та подвійного громадянства. Ухвалити Закон про контроль не тільки доходів, а й видатків державних посадовців та членів їхніх сімей. "Свобода" вважає, що необхідно здійснювати відшкодування моральних або матеріальних збитків, яких зазнає особа через помилкові чи неправомірні рішення органів державної влади, місцевого самоврядування та дії посадовців, у повному розмірі коштом винуватців, а також відшкодовувати збитки за неправомірне судове рішення коштом судді, що його ухвалив." - пропонує Тягнибок.

"Повний перелік необхідних заходів для викорінення корупції вказано у розділі "Влада і суспільство. Докорінне очищення та справедливий лад" Програми захисту українців Всеукраїнського об’єднання "Свобода". Якщо ці заходи рішуче не вжити найближчим часом – корупція з’їсть державу. Надзвичайна ситуація, до якої довела державу панівна верхівка, потребує застосування надзвичайних хірургічних методів до неї самої". - підкреслив Тягнибок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.