Визначено проект кращого монументу пам’яті жертв Голодомору

Автор/джерело -  © «Музейний портал України»



Дата публiкацiї - 11.09.2006 21:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=862

У жюрі конкурсу увійшли історики, письменники, скульптори, художники і представники влади. Вибирали з трьох проектів-фіналістів.

Проект меморіалу, виконаний галереєю дизайну «Аратта» отримав I премію. Автор концепції проекту – народний художник України Анатолій Гайдамака.

Місце для меморіального комплексу відведено давно. 300 кущів калини на Дніпровському спуску, біля каплиці св. Андрія Первозванного, перші особи держави висадили в кінці листопада 2005 року.

Усі проекти, подані на розгляд журі, позначалися тільки номерами - ніяких прізвищ авторів. Переможцем став проект N-55557. Як потім з’ясувалося, автор - Анатолій Гайдамака.

«У цьому проекті планується не тільки меморіальний комплекс, а й музей з бібліотекою та архівом. Чорні плити нагадують чорні дошки, куди в 1932 році заносили назви українських сіл - такі села позбавлялися права на завезення продуктів. Кількість плит можна зменшити до числа областей - у 1932-1933 роках їх було 7 штук, можливо, до кількості районів або сіл. І звичайно, кущі калини - це символічно, вона в різні часи року змінює колір: червоний, білий - коли цвіте, облітаюче листя - як символ завмирания життя»,- розповів Василь Марочко, член журі, доктор історичних наук.

Обраний проект, можливо, буде реалізований до 2008 року, до 75-річчя Голодомору 1933 року.

На сьогодні в столиці є пам’ятник жертвам Голодомору 1932-1933 років. Він розташований біля стіни Михайлівського собору у вигляді каменю з розп’яттям жінки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.