Ініціатива Росії щодо європейської безпеки є небезпечною для України

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 5.12.2009 16:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8630

Про це заявив заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець, коментуючи військово-політичні наслідки для України реалізації ініціативи Російської Федерації щодо створення нової системи колективної безпеки в Європі.

Ініціатива Росії про нову систему європейської безпеки є небезпечною для України

“Російська сторона висловила начебто принципово нову ініціативу з обговорення нової загальноєвропейської системи безпеки. Ця ініціатива, насправді, є небезпечною для України, насамперед через те, що вона пов’язана з переглядом майже усіх існуючих угод у галузі контролю над озброєннями”, - заявив експерт.

Він зауважив, що зараз Росія не виконує договір про звичайні озброєння в Європі, погрожувала вийти з договору про ракети середньої та малої дальності дії, не дотримується двосторонніх домовленостей з Україною про контроль арсеналів Чорноморського флоту.

“Де-факто складається ситуація, що пропонується варіант переговорів про створення нової системи безпеки, а старі договори не виконуються, то створюється ситуація вакууму, коли не існує жодного каркасу домовленостей, визначаючих кількісні і якісні параметри озброєнь у Європейському регіоні”, - пояснив С.Згурець.

На його думку, “якщо Росія ігнорує старі договори і пропонує років ще 10-15 обговорювати нову систему безпеки, це означає, що створюється ризикований вакуум безпеки, який, насправді, загрожує Україні”.
“Україна має дуже обережно поставитися до нової ініціативи Росії, розглядаючи в ній ризики руйнування існуючої системи безпеки в Європі”, - вважає С.Згурець.

Як повідомляв УНІАН, 5 червня 2008 року Президент Росії виступив з ініціативою про розробку Договору про європейську безпеку. Як вважає російська сторона, метою ініціативи є створення у сфері військово-політичної безпеки в Євро-Атлантиці єдиного, неподільного простору.

За підсумками обговорень, які відбулися за останній рік, російська сторона підготувала проект договору про Євробезпеку. Президент Росії направив його керівникам відповідних країн, а також до міжнародних організацій на євроатлантичному просторі: НАТО, Євросоюз, ОДКБ, СНД, ОБСЄ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.