Над Україною можна буде спостерігати найзагадковіший зорепад

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.12.2009 05:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8651

Красиве астрономічне явище, яскравий метеорний потік, можна буде спостерігати у нічному небі з 7 по 18 грудня.

Зустрічайте Гемініди в сузір’ї Близнюків,

Найяскравішим метеорний потік буде уночі з 13 на 14 грудня (приблизно о 2 годині ночі і його максимум практично співпадає з молодим Місяцем, що за сприятливих погодних умов, зробить захоплюючим спостереження за цим космічним явищем - прим.“Аратта”), тоді за годину можна побачити близько 100 метеорів, повідомляє видання 20 хвилин.

"Цей метеорний потік називають Гемініди, - говорить астроном Богдан Плисюк. - Виглядатиме він, ніби падають зірочки білого кольору, побачити які можна буде навіть неозброїним оком, тому що відрізняються вони неймовірною яскравістю".

Астрономи називають Гемініди найзагадковішим з усіх метеорних потоків. На відміну від інших метеорних потоків, цей потік летить не на зустріч нашій планеті, а навпаки наздоганяє її.

"Гемінідами метеорний потік названо на честь сузір’я Близнюків, - говорить пан Плисюк. - Із Землі складається враження, що метеори, які світяться, летять саме з нього, хоча насправді цей потік до сузір’я Близнюків ніякого відношення не має".

Довідка

Потік Гемініди відкрили в кінці XIX ст. Він пов’язаний з астероїдом Фаетон 3200. Щорічні спостереження за ним показують, що його максимальна швидкість постійно зростає. Так, у 1877 р. кількість метеорів, яку можна було спостерігати, склала приблизно 14 на годину, у 1896 р. – близько 23 на годину, у 1999 році – 90.

Мапа зоряного неба



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.