Корупція, як “зелений змій”: влада типу бореться, тільки не перемагає

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.12.2009 15:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8657

Сьогодні світ відзначає день боротьби з корупцією. В Україні борці із коррупцією здебільшого шукають виправдань, замість того, щоб сказати те, що відомо усім.

Індекс сприйняття корупції за 2009 рік, оприлюднений міжнародною організацією «Транспаренсі Інтернешнел», свідчить, як мовиться у звіті цієї організації, що «корупція залишається серйозним викликом для всіх регіонів світу». Україна посідає 118 місце у світі за індексом сприйняття рівня корупції, констатує аналіз Міжнародної організації «Транспаренсі Інтернешнл». Гірші, ніж в України, показники в Білорусі, в Росії, а також в деяких африканських державах. Це один із найнижчих показників для України за десятиріччя публікації таких даних.

Як борються з цією проблемою в Україні розповідає Юрій Сухов, урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики.

– Три роки тому Україна ратифікувала Конвенцію ООН із боротьби з корупцією. Однак за даними міжнародної організації «Транспаренсі інтернешнл», рівень корупції в Україні цього року найгірший за останнє десятиріччя. Чому так?

– Я б не сказав, що він найгірший, оскільки були показники нижчі. Цей індекс вираховується за певним показником, який рахують від нуля до десяти. Чим нижче цифра – тим гірший стан. У нас цього року цей показник становить 2,2. Був час, коли він складав півтора. Тому прогрес є.

Я хочу сказати, що цей індекс є виміром сприйняття корупції. Не рівня корупції в державі, а її сприйняття населенням. Так, у нас такий феномен. Ми проводили аналіз, чому це так відбувається. Останнім часом держава почала говорити про свої проблеми дійсно, реально, трансперентно, про те, що відбувається з корупцією. На жаль, збільшення розмов про те, що корупція є, населення сприймає, як збільшення такої корупції. Хоча, МЧС – це «Міллєніум челендж корпорейшн» проводило дослідження в Україні за 2 останні роки. За їхніми даними, є незначне, але все ж таки зниження кількості фактів, коли населення стикається з корупцією.

– Про корупцію зараз багато говорять, але складається враження, що до діла справа не доходить. От ви - як чиновник високого рівня – скажіть, що або хто вам заважає боротись із корупційними схемами?

– У нас з самого початку був обраний неправильний підхід. Боротьба з корупцією – це не боротьба з її наслідками. Нам потрібно казати про попередження і запобігання корупції. Саме це було фактично на законодавчому рівні запроваджено цього року. У червні ухвалили антикорупційні закони, які так і називаються «Запобігання і протидія корупції». Потрібно змістити акцент і мати політичну волю, щоб попереджати, створити умови для того, щоб в корупцію не потрапляло, як населення, так і не вчиняли корупційні дії чиновники. Для цього потрібно провести певні інституційні зміни, безумовно, реформу кримінальної юстиції. Потрібно створити нормальну нормативно-правову базу, а для цього потрібна політична воля. Потрібно знати, що передумовою корупції є також економічна ситуація в державі. Тому кризові явища і інші моменти пов’язані з кризою, вони впливають на людей, на те що вони намагаються зробити будь-яким шляхом, зокрема, і через вчинення протиправних діянь.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.