У Львові знищили всі пам’ятки культури?

Автор/джерело -  © «Новий канал»



Дата публiкацiї - 11.09.2006 23:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=866

Найближчими днями площа Ринок, як уже спрогнозували місцеві екскурсоводи, буде найбільшим місцем паломництва для львів’ян.

Мешканці йдуть роздивитись, що дійсно поганого заподіяли міській святині псевдо-реставраційні роботи. Так їх охрестили чимало громадських діячів і недавня журналістська акція. Шпальти міських газет рясніють численними коментарями.

Ажиотаж навколо реставрації львівських Пам’яток розпочався, як тільки місту пообіцяли гроші під 750-літній ювілей. 50 мільйонів із державної скарбниці і ще стільки ж різних благочинних мали би зробити з міста “лялечку”. Але фахівці відразу ж сказали – не вистачить! От і почалася війна за те, що важливіше рятувати. Вже рік минув, до ювілею – всього 3 тижні, а війна продовжується. Тепер у площині – якості зробленого.

Андрій Салюк, фонд збереження культурної спадщини:
- Тут немає ні півслова про реставрацію. Це є дійсно помалюйство.

Андрій Салюк звинувачує проектантів в окозамилюванні. Каже, зробили замість реставрації “потьомкінський” марафет. Будинки просто пофарбували, ще й не тими кольорами. А що геть обурює – застосували нетрадиційні матеріали для історичного середовища. Наприклад, 150-літню старовину історичних фонтанів замалювали сучасною фарбою. Тепер бідну Діану прозвали “бабою з веслом”. А про бруківку кажуть – вона вже не львівська.

Володимир Швець, директор “Укрзахідпроектреставрації”:
- В деяких випадках при укладанні, можливо, занадто багато вжили там цементного розчину. Він з часом пооблітає. Звичайно, це порушення технологій, але говорити, що це знищено, це занадто сильно”.

Один із виконавців проектних робіт каже, в звинуваченнях забагато істерики. Наприклад, бруківку між коліями забрали з інженерних міркувань: залізобетонна плита під трамваєм буде запобігати руйнівній вібрації. Основна ж причина “халтури” –брак фахівців. Обирали їх тендером і вигравАв той, хто просив менше.

Андрій Садовий, міський голова:
- Треба запрошувати міжнародних фахівців: австріяків, поляків. Але вони будуть брати участь тільки, коли ми зможемо адекватно їм платити.

Наскільки постраждали Пам’ятки площі Ринок від реставрації, громаді розкажуть за кілька день. Це вже почала з’ясовувати спеціально створена депутатська комісія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.