Норвежці і блогери дізналися про чергову невдачу російської “Булави”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.12.2009 01:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8663

У середу вранці відбувся черговий пуск широко розрекламованої російським керівництвом балістичної ракети “Булава”, який, за непідтвердженими даними, знову закінчився невдачею

Повідомлення про невдалий пуск "Булави" з'явилися в російських форумах і блогах, а також у норвезьких ЗМІ, після того як жителі міста Тромсе (Tromso) на півночі країни в середу вранці спостерігали незвичне атмосферне явище, повідомляє Lenta.ru.

Як повідомляє сайт Itromso.no, приблизно о 7:50 за місцевим часом в небі з'явився яскравий об'єкт, який рухався по спіралі, а потім зник. Численні очевидці події відзняли те, що відбувалося, на фото-та відеокамери. Світлини, зокрема, можна побачити на сайті Itromso.no.

Норвежці, що спостерігали незвичне атмосферне явище, звернулися до місцевих авіадиспетчерів, однак ті не змогли пояснити його природу.

Пізніше на форумі Flot.su, в розділі, де публікуються повідомлення про безпеку мореплавання і погоду, з'явилося повідомлення, в якому опублікували попередження, передане з Архангельська, про заборону навігації в деяких районах Білого моря у зв'язку з пуском ракет. Про те, що мова йде про пуск "Булави", пізніше написали багато російських блогерів.

Потім норвезькі ЗМІ стали публікувати коментарі місцевих військових і метеорологів, які заявили про те, що незвичайне атмосферне явище було пуском російської ракети. З посиланням на джерело в російському Міноборони телеканал TV2 повідомив, що запущена ракета - це "Булава".

АПЧ “Дмітрій Донской”

Про те, що пуск "Булави" був зроблений у середу вранці, написала і "Россійская газета" з посиланням на свої джерела в ВМФ. За відомостями видання, екіпаж АПЧ “Дмітрій Донской” виконав свою роботу по запуску і повернувся на базу.

Як пише газета, з російських військових інформацію про невдалий пуск "Булави" побічно підтвердив лише начальник 12-го Головного управління Міноборони Владімір Вєрховцєв. Він заявив журналістам, що ядерна частина ракети давно готова, однак "приставляти" її поки що нікуди.

Широко розрекламована ракета не бажає вести себе так, як потрібно: то відхилиться від курсу, то підірве сама себе відразу після старту. "Россійская газета" зазначає, що для всіх буде краще, якщо генерал Вєрховцєв і його підлеглі притримають ядерні головки, заготовлені про запас для "Булави", на своїх арсеналах. А нові обличчя в керівництві Московського інституту теплотехніки і призначений днями новий генеральний директор конструкторського бюро "Рубін" Андрєй Дьячков не стануть звалювати всю провину на попередників і самі закотять рукава.

Балістична ракета "Булава", дальність польоту якої становить 8 тисяч кілометрів, має стати основним озброєнням стратегічних підводних човнів "Юрій Долгорукій", "Александр Нєвський" і "Владімір Мономах" проекту 955/955A "Борєй".

За винятком останнього пуску, інформація про який не підтверджена Міноборони РФ, з 2005 року було проведено 11 випробувань нової ракети, з яких шість виявилися невдалими. При цьому повністю успішним було визнано лише одне випробування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.