Міністерство жеків пропонує новий дерибан

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 10.12.2009 14:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8668

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України пропонує податок на додану вартість для підприємств ТКЕ, водопостачання та житлових організації спрямовувати на їхню модернізацію.

Про це повідомив сьогодні журналістам міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.

За його словами, відповідний законопроект про спеціальний режим використання ПДВ для підприємств ЖКГ уже розроблений міністерством і найближчим часом буде розглядатися на засіданні уряду.

«В умовах, коли бюджету, а це вже можна спрогнозувати, дуже важко забезпечити модернізацію, треба дати можливість залишати ПДВ підприємствам ТКЕ, водопостачання і житловим організаціям та під спеціальним режимом контролю дати їм можливість використовувати ці кошти на модернізацію», - наголосив Кучеренко.

Від “Аратти”: дуже дивна ситуація складається з підприємствами теплокомуненерго. З одного боку - їх вже давно приватизувати, тобто роздерибанили з метою отримання ефективного власника. Наразі - очевидно, що "ефективний власник" виявився ефективним виключно у свою кишеню. Тобто, всі гроші: і державні, і громадян, що платять за умовні послуги, зникають у певному напрямку.

Звісно, у кожному підприємстві ТКЕ є й частка місцевої громади. У вигляді іржавих трубопроводів, що доживають свого віку.

Отже, за логікою, держава мала б запитати у цілком конкретних власників про те, як вони виконують взяті зобов'язання. І витрати на модернізацію мали б нести всі власники, пропорційно частки у майні, а не тільки платники податків і споживачі послуг. Проте, саме цього чогось не відбувається й громадяни, сплачуючи чималі гроші - хіба що мерзнуть у холодних оселях, загартував шись влітку холодною водою, яку подають замість гарячої. А ще отримують на вуха локшину про те, що всьому винні іржаві труби.

Тепер пропонується чергова "реформа": до вже звичного дерибану додається ПДВ.

Хоча розірвати ілюзію замкненого кола дуже просто: достатньо знищити монополізм на ринку послуг. Тобто, скасувати постанову уряду Януковича на заборону громадянам встановлювати індивідуальні та колективні системи тепловодопостачання.

Приблизно у такий самий спосіб потрібно демонтувати систему совкових ЖЕКів.

І це буде дешевше, а головне - дійсно корисно для мільйонів громадян, а не для купки олігархів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.