Учені виявили в людському тілі приховану сенсорну систему

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 10.12.2009 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8669

Незалежні від центральної нервової системи сенсорні закінчення в найдрібніших капілярах і потових залозах людської шкіри виявилися здатними до повноцінної чутливості до різних зовнішніх впливів.

Сигнали з цієї системи нервових закінчень також обробляються людською свідомістю і дозволяють почувати механічні, теплові та інші дії.

Автори дослідження - група вчених під керівництвом Френка Райса, вченого з Медичного коледжу Олбані в США, зуміли зробити своє відкриття завдяки двом унікальним пацієнтам, що страждають на вкрай рідкісний розлад нервової системи.

Пацієнти були виявлені одним із співавторів статті, Девідом Бушером з Інституту дослідження болю при Ліверпульському університеті у Великобританії. Діагноз цих двох людей, що звучить як вроджена нечутливість, означає, що від народження ці люди були не в змозі відчувати біль, проте, на відміну від більшості інших хворих, що страждають на аналогічний розлад, мають дуже суху шкіру, часто завдають собі ушкоджень через необережність і страждають на різного роду розумові розлади, ці двоє вели цілком звичайний спосіб життя.

У лікарні обидва ці пацієнти опинилися через прояви у них надмірної пітливості, де їм і був поставлений діагноз.

"Цікаво, але наші звичайні тести показали, що чутливість їхньої шкіри надзвичайно низька, проте достатня для повсякденного життя і дозволяла їм визначати, наскільки той чи інший предмет є теплим або холодним, шорстким або гладким", - сказав Бушер, слова якого наводить прес-служба компанії Integrated Tissue Dynamics.

Секрет чутливості шкіри цих пацієнтів був розгаданий в лабораторії Райса, куди були переправлені зразки шкіри пацієнтів. Тут співробітники лабораторії виявили, що шкіра хворих позбавлена всіх нервових закінчень, що відповідають за механічний, температурний та інші види чутливості, які є в шкірі звичайних людей.

Вчені дійшли висновку, що пацієнти зберегли здатність відчувати за рахунок нервових закінчень, що розміщені в кровоносних капілярах і потових залозах шкіри. Протягом багатьох років вважалося, що ці нервові закінчення не беруть участі у сприйнятті будь-яких зовнішніх сигналів, сигнали цих нервових волокон не обробляються свідомістю людини, а служать лише для регулювання потовиділення і течії крові.

Це означає, що сенсорна система людини набагато складніша, ніж вважалося раніше, і містить абсолютно незалежну від центральної системи нервів сукупність шкірних нервових закінчень, чутливість яких звичайній людині навіть неможливо відрізнити на фоні роботи основних нервових закінчень, однак їхня робота обробляється свідомістю і вносить свій непомітний внесок у дотик.

Нагадаємо, раніше канадські вчені довели, що шкіра здатна сприймати звуки, що дає можливість називати людину "єдиним органом сприйняття".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.