МВФ не дасть Україні кредит через політиканів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 11.12.2009 12:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8678

МВФ вирішив відмовити Україні у виділенні четвертого траншу кредиту stand by у розмірі $ 3,5 млрд до завершення президентських виборів через зростання невдоволення нездатністю українських політиків взяти під контроль бюджет.

Про це пише The New York Times у п'ятницю.

Газета посилається на офіційного представника МВФ, який повідомив у четвер про готовність Фонду повернутися до співпраці з програми у будь-який момент, коли основні політичні гравці досягнуть консенсусу.

"Без консенсусу реально дуже важко рухатися", - цитує видання слова працівника Фонду, який просив зберегти анонімність у зв'язку з делікатністю ситуації.

The New York Times зазначає, що незважаючи на зростаючий дефіцит, президент Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко намагаються в останні тижні перевершити одне одного у нових витратах. При цьому останньою краплею для МВФ стало рішення президента підписати закон про підвищення соціальних стандартів, який, за оцінкою голови місії Фонду в Україні Джейли Пазарбазіолу, потребуватиме збільшення витрат на 2,5% ВВП.

Водночас напередодні віце-прем'єр Григорій Немиря, коментуючи проведені цього тижня переговори у Вашингтоні з МВФ, повідомив, що в України залишаються шанси отримати четвертий транш до кінця 2009 року. За його словами, уряд і Нацбанк передали Фонду узгоджений проект меморандуму, сподіваючись, що МВФ не буде вимагати під цим офіційним документом підпису президента.

Як повідомлялося, МВФ восени-2008 прийняв рішення про виділення Україні кредитів у рамках програми stand-by у розмірі близько $ 17 млрд. Наразі Київ уже отримав три транші на загальну суму майже $ 11 млрд. При цьому в другому кварталі Фонд надав країні другий транш у розмірі близько $ 2,8 млрд, що були приблизно порівну розподілені між Нацбанком і урядом, а в третьому кварталі - третій транш на $ 3,3 млрд, який повністю вступив до розпорядження уряду.

Виділення четвертого траншу в розмірі $ 3,8 млрд було заплановано на листопад за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, однак не зробила позитивної заяви про завершення перегляду. МВФ неодноразово публічно наголошував, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.