За посягання на територіальну цілісність України та розпалювання міжнаціональної ворожнечі суд покарав українофобів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.12.2009 13:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8687

Судовий вирок – перший прецедент, коли суд покарав за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України

Вийшовши з будівлі суду, Семен Клюєв заявив, що Крим знаходиться під українською окупацією. Винним він себе не визнає.

11 грудня 2009 р. Апеляційний суд АР Крим визнав винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (за ч. 2 ст. 110 КК України) та засудив до 4 років позбавлення волі з іспитовим терміном на 2 роки одного із членів об’єднання «Народний фронт «Севастополь-Крим-Росія» С.Клюєва, повідомляє прес-служба СБУ.

Відносно іншого обвинуваченого – В.Под’ячего, який переховується від суду, кримінальну справу виділено в окреме провадження.

Цей судовий вирок – перший прецедент, коли суд покарав за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

11 грудня слідчі СБУ завершили розслідування і передали до прокуратури Донецької області кримінальну справу щодо трьох колишніх лідерів донецької міської організації «Донецька республіка», знятої з реєстрації в органах юстиції за рішенням суду 6 листопада 2007 року.

Їх звинувачують у розповсюдженні матеріалів із закликами до насильницької зміни конституційного ладу, меж території і державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, поєднаних з розпалюванням національної ворожнечі за ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110 та ч. 1 ст. 161 КК України.

Севастопольський суд примусово розпустив радикальну громадську організацію «Слов’яни»

10 грудня ц.р. за матеріалами СБУ, наданими органам юстиції, рішенням Окружного адміністративного суду м. Севастополя шляхом примусового розпуску припинено протиправну діяльність радикальної організації «Слов’яни».

Члени вказаної організації розповсюджували агітаційні матеріали, спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Здійснена за поданням СБУ фахівцями Державного комітету України у справах національностей та релігії і Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі експертиза цієї друкованої продукції встановила, що її зміст має «радикально-провокаційний характер і формує ксенофобські настрої в суспільстві» та може «спонукати до приниження національної гідності громадян».

З метою недопущення з боку членів цього угруповання розпалювання національної та релігійної ворожнечі, скоєння інших протиправних дій, за ініціативою СБУ Головним управлінням юстиції м. Севастополь була проведена перевірка, за результатами якої у жовтні ц.р. керівнику радикальної структури було винесено офіційне письмове попередження.

Тоді ж на підставі положень Закону України «Про об’єднання громадян» органами юстиції був направлений позов до суду з вимогою про примусовий розпуск (ліквідацію) цієї організації.

СБУ й надалі приділятиме пріоритетну увагу недопущенню створення сепаратистських організацій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.