CША-Росія: стара угода про скорочення озброєнь вже недійсна. Нової ще нема

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.12.2009 15:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8690

П’ятого грудня закінчився термін дії американо-російської угоди про скорочення стратегічних озброєнь.

Хоча обидві сторони сподівалися укласти новий договір до початку місяця, переговори у Женеві (Швейцарія) досі не завершено.

США й Росія погодилися дотримувати умов Договору, поки не домовляться про новий документ. Тим не менше, одразу після кінцевої дати 5-го грудня змушений був припинити діяльність американський інспекційний офіс на Воткінському ракетному заводі в Удмуртії, де будують твердопаливні стратегічні ракети «Тополь» і «Булава». Американці там роками інспектували всю продукцію. Вони цілодобово перевіряли не лише конвеєри, а й залізничні платформи, на які завантажували ракети. Однак у Вашингтоні не дуже шкодують, бо вже існують комп’ютерні технології, здатні на відстані ефективно перевіряти дотримання Угоди.

Між тим, президент США Барак Обама казав, що хотів би «домовитися з Росією... і продовжити умови верифікації договору СТАРТ 1 ще до закінчення терміну дії».

Президенти Обама і Медведєв у Москві у липні цього року домовилися, що нова угода передбачатиме скорочення кількості стратегічних ядерних боєголовок до менш, ніж 1700 одиниць. А старий Договір, що став недійсним, встановлював ліміт 6 тисяч боєголовок для кожної сторони.

Білий дім сподівався піти далі, домовитися з Росією про те, щоб, цитуючи заяву, «зупинити розробку нових ядерних озброєнь, домовитися про зняття з бойового чергування американських та російських балістичних ракет... (Сторони) прагнутимуть розширення американо-російської заборони ракет середнього радіусу дії з тим, щоб зробити ту угоду глобальною». Але на сьогодні все це знаходиться на стадії дискусій у Женеві.

Як подає «Вашингтон Пост», посилаючись на урядові джерела, сторони вже у принципі домовилися щодо кількості боєголовок, щодо числа засобів доставки і що саме вважати засобами доставки. Наприклад, чи вважати засобом доставки міжконтинентальну балістичну ракету з неядерним зарядом. Переговори тривають.

Проти глобальних атак у кібер-просторі

Почалися переговори про обопільні заходи посилення безпеки інтернет-простору. Це щось нове... Йдеться про переговори між комісіями контролю над озброєннями США й Росії про обмеження військового використання кібер-простору. Москва раніше пропонувала спільні заходи, але щойно тепер Вашингтон погодився на переговори.

Як повідомляє «Нью-Йорк Таймс», Білий дім усвідомив, що дедалі більше держав обзаводяться кібер-зброєю і треба запобігти міжнародним перегонам таких озброєнь. Останнім часом тисячами обчислюються щоденні хакерські інтернет-напади на урядові та корпоративні комп’ютерні системи. Хакери псують комп’ютери Пентагону, викрадають індустріальні таємниці, переривають працю урядових вебсайтів.

У листопаді Вашингтон відвідала делегація російської Ради безпеки на чолі з генералом Владиславом Шерстюком, заступником секретаря Ради. Відбулися переговори з представниками Пентагону, держдепартаменту, Ради національної безпеки при Білому домі і міністерства внутрішньої безпеки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.