Почала працювати “благодійна” фішка Ющенка-Януковича: тисячі українців зустрінуть Новий рік безробітними

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 16.12.2009 11:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8705

Державна служба зайнятості вчора повідомила про зростання кількості незайнятих громадян, що знаходяться на державному обліку, на 10,4 тис. людей, до 536,7 тис.

Як відзначає видання "Коммерсант-Україна", рівень офіційного безробіття в листопаді підвищився вперше після восьми місяців зниження.

Це перший сплеск безробіття з березня, коли почався тривалий період його зниження: за березень-жовтень кількість безробітних громадян, що знаходяться на обліку в ДСЗ, скоротилася майже удвічі - на 388,2 тис. людей.

Відновлення зростання безробіття в листопаді супроводжувалося скороченням кількості вакансій на 2,1 тис., до 75,4 тис. При цьому якщо в жовтні ДСЗ знайшла роботу 70,3 тис. людей, то в листопаді - всього 44,7 тис. (з початку року - 667,9 тис.).

У прес-службі ДСЗ зростання кількості безробітних вважають незначним та пов’язують з сезонними коливаннями на ринку праці, які спостерігаються в Україні останні десять років і характерні для більшості країн. «У листопаді-грудні ми завжди чекаємо збільшення реєстрації незайнятих громадян, але навесні фіксується зниження їхньої кількості», - сказали в ДСЗ, пояснивши сезонність зростання безробіття завершенням сільськогосподарських, будівельних робіт і курортного сезону.

Як повідомлялося раніше, за даними Держкомстату, кількість зареєстрованих безробітних в цілому по Україні на 1 листопада 2009 року склала 508,4 тис. людей, що на 43,5% менше, ніж на 1 січня 2009 року (900,6 тис. людей).

Від “Аратти”: ми розуміємо, що Держкомстат певною мірою утримався від різких коментарів, посилаючись на так званий сезонний фактор у сфері ринку праці, при тому уримавшись від прогонозування тенденції, яка має спрацювати на ньому у найближчий час. Аби не бути

Між тим, не можна не помітити, що наразі цей сезонний фактор дивним чином співпав із введенням у дію закону про підвищення так званих соціальних стандартів.

Економіка - наука об'єктивна, як і фізика, і математика. Тобто існує незалежно від уподобань політиканів-мільйонерів чи виборів, чи нашого бажання. Очевидно, що незначні сезонні коливання просто накладуться на погіршення фінансового стану багатьох фірм, які нині перебувають у стані хиткої стабільності. Це в свою чергу - матиме прямий наслідок у вигляді скорочення робочих місць. Про що ми неодноразово вже писали.

Як кажуть: процес пішов. Ми лише нагадуємо імена героїв, які його запустили.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.