Техогляд є чистою профанацією. В Україні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.12.2009 14:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8710

«Державний техогляд приватного автотранспорту не має нічого спільного з безпекою на дорогах», - переконаний Анатолій Гриценко.

«Запорожець» без двигуна і гальм пройшов техогляд

Цю тезу наочно підтвердили активісти очолюваної Гриценком Всеукраїнської громадської організації «Громадянська позиція», отримавши техталон для розбитого «запоріжця», який навіть не має двигуна, повідомляє прес-служба політика.

Вчора у Львові на площі перед Обласним управлінням МВС активісти «Громадянської позиції» провели акцію «Скасуємо техогляд – скасуємо побори!», з метою показати абсурдність процедури примусового державного техогляду.

Члени ВГО, спільно з журналістами газети «Інформатор», вирішили провести експерімент, спробувавши пройти процедуру техогляду та отримати техталон для машини ЗАЗ 968 держ. № М4832ОН, 1985 випуску. Завдання навіть ускладнили, вийнявши з автівки мотор. Хоча «запорожець» й без того мав «специфічну модифікацію»: зламаний ручник, розбиті фари, спущені шини тощо. Але все це не зашкодило техогляду – техталон був отриманий без проблем.
Сьогодні ж цю автівку, у присутності громади та журналістів, подарували Львівському ДАІ.

«Техогляд приватного автотранспорту є чистою профанацією, яка не має жодного відношення до безпеки», - коментує подію голова ВГО «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко. Він переконаний, що ця процедура є лише узаконеною формою поборів та обману.

«10 тис. працівників ДАІ знущаються над 9 млн. водіїв», - констатує Гриценко та підкреслює, що «за наших доріг можна на першому ж перехресті розбити ходову, а талончик висітиме на лобовому склі. Цей папірець нічого не гарантує».

Нагадуємо, що Гриценко є послідовним прибічником повного скасування техогляду автотранспорту. Він вніс відповідний законопроект ще на минулій сесії парламенту, однак його прийняття було заблоковано фракцією БЮТ та групою Юрія Луценка. На нинішній сесії Анатолій Гриценко знову зареєстрував законопроект щодо скасування державного ТО за № 5056. Він сподівається, що законопроект нарешті буде прийнято, і 9 млн. українських водіїв будуть позбавлені цієї безглуздої корупційної процедури.

А як це відбувається в цивілізованих країнах

Техогляд у Німеччині

6 січня 1866р. в Мангеймі 20 власників парових машин створили «Об'єднання з нагляду та страхування парових котлів». Ця дата тепер вважається днем народження технічного нагляду в Німеччині. Далеким спадкоємцем «Об'єднання з нагляду та страхування парових котлів» став Союз об'єднань технічного нагляду - TÜV (звучить як ТЮВ). Це і є техогляд в Німеччині.

Регулярним техогляд у Німеччині став з 1951 р. У 1960 р. ввели маркування на задніх номерах автомобіля. У 1985 році стали перевіряти і вихлопні гази.

Техогляд у Німеччині дійсний протягом двох років. Нові автомобілі отримують трирічну відстрочку в проходженні техогляду. У Німеччині щорічний техогляд проводиться тільки для автомобілів з пробігом понад 250 тисяч кілометрів.

Поліція в Німеччині не має ніякого відношення до процедури техогляду автомобілів, вона лише контролює наявність документів, що підтверджують його проходження. За організацію процесу техогляду відповідає TÜV. Сама процедура техогляду здійснюється тільки громадськими або приватними організаціями. Всі вони в обов'язковому порядку отримують офіційну ліцензію від TÜV на проведення цих робіт.

Виглядає це так. По телефону погоджувати (за власним бажанням з будь-якою із сотень автомайстерень, адреси яких легко знайти всюди: в телефонній книзі, Інтернеті, за об'явами в газетах і т.п.) день і час, коли можна приїхати для техогляду. Техогляд залежно від стану авто займає від години до трьох.

Конкуренція серед десятків тисяч автомайстерень Німеччині, що проводять ТО, надзвичайно велика. Це дозволяє тримати вартість техогляду на прийнятному для німців рівні від 100 євро. Якщо добре пошукати, то можна знайти і дешевше.

Техогляд у США

Техогляд у США - це перш за все auto emission test, або, по-простому, «смог-контроль». На цьому тему можна було б і закінчити. Ну, приїжджає американець раз на два роки в яку-небудь майстерню, перевіряє CO і все. Весь техогляд.

Але цікаво, що кожен штат називає цю процедуру часто по-різному і деколи вводить додаткові норми.

Наприклад, в штаті Міссісіпі техогляд справді займає 5 хвилин. Перевірка CO і візуальний контроль - чи є на автомобілі фари і двірники. Коштує процедура 5 доларів.

В Іллінойсі - тільки перевірка вихлопних газів на токсичність.

У Міссурі - в цьому штаті техогляд називається inspection.

У Каліфорнії - перевірка Smog Certificate.

У Нью-Джерсі - надто строго. Перевірка на вихлопи, а також перевірка гальм, всіх лампочок і наявності кришки бензобака. Справжній бєспрєдєл!

Техогляд в Японії

Японці славляться якістю своїх товарів, тому техогляд (японською «сякен») у них, мабуть, найбільш серйозний у світі. Досить сказати, що при необхідності перевірити певну деталь, японці при техогляді розбирають автомобіль!

Як і в Україні, техогляд в Японії є обов'язковим. Проводиться він через 3 роки після покупки нової машини і потім кожні 2 роки. Автомобіль перевіряють за 100 параметрами. Ціна не є фіксованою, як у нас, а залежить від об'єму двигуна і в середньому становить близько 1500 доларів США. А за техогляд автомобіля старше 5 років японцям доводиться викладати набагато більше.

Саме тому японським автовласникам буває вигідніше продати свою машину до закінчення терміну техогляду і купити нову, більш престижну модель. До цього штовхають і податкові виплати - на старий автомобіль вони набагато вищі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.