Знахідка археологів підтвердила факт підробки Туринської плащаниці

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.12.2009 16:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8714

У стародавньому похованні в Єрусалимі були виявлені частини савана, які названі першою подібною знахідкою, що відноситься до початку I століття нашої ери. Археологи вважають, що ці залишки тканини підтверджують версію про підробку Туринської плащаниці, відомої християнської реліквії.

Похоронна камера в печері, де був знайдений саван. Фото Шимона Ґібсона

Радіовуглецевий аналіз підтвердив, що новознайдене полотно було виготовлено приблизно в той час, коли помер Ісус Христос. При цьому воно було виткане методом простого двостороннього переплетіння ниток, а не саржевого (діагонального), яке використане в Туринської плащаниці. Фахівці з тканин стверджують, що цей метод з'явився лише через тисячу років після смерті Христа, повідомляє The Daily Mail.

Крім того, на відміну від Туринської плащаниці, знайдений в Єрусалимі саван є не цілісним шматком тканини, а складається з декількох частин. Зокрема, окремий шматок тканини призначався для голови - на той випадок, якщо людина, яку ховали, виявлялася живою і приходила до тями. Тоді вона могла скинути з обличчя частину савана і закричати.

Саван був витканий методом простого двостороннього переплетіння ниток. Фото Шимона Ґібсона

Археолог Шимон Ґібсон (Shimon Gibson) виявив останки, загорнуті в саван, в печері в долині Хінном. Аналіз ДНК встановив, що померлий чоловік страждав на проказу і помер від туберкульозу. Судячи з усього, через це похоронна камера в печері, де знайшли останки, була герметично запечатана. Це, у свою чергу, дозволило савану зберегтися до наших днів.

За легендою, в полотно, яке зараз називають Туринською плащаницею, Йосип Аримафейський загорнув тіло розіп'ятого Христа. Деякі віруючі вважають, що на тканині залишився відбиток обличчя Ісуса. Тим не менше, радіовуглецевий аналіз, проведений у кінці 1980-х років, встановив, що плащаниця була створена в першій половині другого тисячоліття нашої ери. Це, проте, не переконує багатьох адептів теорії про автентичність реліквії, і суперечки навколо неї тривають досі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.