Сонце побило річний рекорд за потужністю спалахів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.12.2009 22:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8717

На Сонці стався рекордний спалах, повідомляється на сайті російської обсерваторії ТЕСІС.

Потужність явища, зареєстрованого в ніч на 16 грудня, становила C5,3. Енергія спалаху майже на 50 відсотків перевершила попередній рекордний спалах, який стався 10 грудня 2009 року. За словами вчених, потік рентгенівського випромінювання на земній орбіті, як і раніше, є підвищеним.

Поки вчені не знають, в якій з активних областей на Сонці стався викид. Зараз на поверхні світила недалеко одна від одної розташовані дві групи плям - група 1034 і група 1035. Спалах, ймовірно, стався у молодшій групі 1035, яка з`явилася лише кілька днів тому і вже нараховує 16 плям.

Попередній спалах-рекордсмен стався у групі 1034. Зараз, проте, ця група майже зруйнована і, за словами дослідників, вона не здатна виробляти спалах.

Найближчим часом учені очікують ще на серію потужних викидів на Сонці.

Викид величезного протуберанця

Рівень потужності спалахів позначається літерою і числом за класифікацією GOES (Geostationary Operation Environmental Satellites). Літери позначають п`ять рівнів потужності - А, B, С, M і X, а цифри позначають градацію всередині кожного. Потужність попереднього рекорду становила C3,4.

Черговий 11-річний цикл сонячної активності повинен був початися ще в травні, проте до цих пір всі "спроби" Сонця вступити в нову фазу активності закінчувалися невдачею. Останній раз, - наприкінці вересня цього року, підвищення активності Сонця завершилося викидом величезного протуберанця - його довжина перевищила мільйон кілометрів.

В даний час Сонце знаходиться в одному з найдовших періодів спокою за всю історію спостережень. Світило вже двічі невдало намагалося почати новий, 24-й, цикл активності. Процеси, які розвиваються на Сонці в даний час, показують, що світило намагається перейти до активної фази утретє, повідомляє Lenta.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.