За зовнішністю можна визначити 10 ключових якостей особистості людини

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.12.2009 04:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8721

Вчені довели: щоб точно визначити персональні якості людини, досить уважно вивчити її зовнішність - від одягу до виразу обличчя і пози, в якій людина зазвичай вважає за краще знаходитися.

Про це повідомляється в статті дослідників, опублікованій в журналі Personality and Social Psychology Bulletin.

У своїй роботі Лара Науманн (Laura Naumann) з Каліфорнійського університету в Берклі (США) і група її колег показали, що зовнішності цілком достатньо для того, щоб досить точно визначити 10 ключових якостей особистості незнайомої людини. При цьому точність такого аналізу вища у тому випадку, якщо перше знайомство з людиною відбувається випадково, коли та знаходиться в природній для себе позі зі звичним для особи виразом обличчя.

У своїй роботі вчені фотографували добровольців, для складання психологічного портрета яких використовували їх власні відповіді на питання і інформацію, надану близькими людьми. На підставі цих опитувань вчені могли надійно охарактеризувати добровольців 10 параметрам, серед яких була так звана "велика п'ятірка" ознак людської особистості: відвертість, сумлінність, екстравертність, поступливість і невротицизм, а також привабливість, самоповага, міра самоти, релігійність і політична орієнтація.

Виявилось, що фотографії в стандартній позі дозволили людям достовірно судити лише про три якості особи - екстравертність, самоповагу та релігійність. У той же час, фотографія, зроблена в спонтанно виниклій у добровольців позі, дозволила спостерігачам достовірно судити практично про всі десять якостей незнайомих людей.

При цьому вчені встановили, що важливу інформацію про людину спостерігачі отримували як зі статичних ознак, таких, наприклад, як стиль одягу, так і динамічних - пози і вирази обличчя, пише сайт РІА Новості.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.