Нацбанк заборонив валютні кредитки

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.12.2009 16:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8729

Банки втратили можливість видавати клієнтам валютні кредити по платіжних картах, зокрема по всіх кредитних лініях, що діють зараз, і овердрафтах, повідомив вчора Нацбанк.

Так в НБУ роз'яснили заборону кредитування в іноземній валюті, введену 24 листопада Законом №1533-VI. Банкіри не знають, чи закривати їм термінові 100 тис. платіжних карт своїх клієнтів. Але навіть в цьому випадку вони не зможуть уникнути надання валютних кредитів, оскільки Нацбанк не може заборонити технічні перебої при безготівкових розрахунках, які можуть привести до утворення кредитної заборгованості.

Фактично, валютні кредитні картки перетворюються на валютні дебетні картки - тобто їхні власники не зможуть витрачати більше грошей, ніж є на рахунку, пояснив співробітник прес-служби НБУ Олексій Рєпін.

Також обмеження зачеплять і власників гривневих кредитних карт - за кордоном вони не зможуть "залізти в кредит".

Щоб обійти норми НБУ, кредитні установи можуть дозволити клієнтам розплачуватися валютними кредитними картками.

Але фактично банки будуть надавати їм гривневі кредити, оперативно конвертуючи їх в іноземну валюту.

"Клієнт розраховується кредитної валютної карткою за кордоном, з карти списується сума в євро, платіжна система передає цю інформацію в банк, а банк переводить суму в гривню за курсом платіжної системи. Погашати кредит клієнт буде теж в гривні", - роз'яснив заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.

Але НБУ шукає можливості обмежити і такі операції. "Нацбанк хоче ввести правило, що за межами України можна тільки розраховуватися картками в іноземній валюті", - відзначив директор Української асоціації банків-членів платіжної системи ЕМА Олександр Карпов.

Варто відзначити, що заборону на валютне кредитування за платіжними картками складно буде застосувати у разі технічних перебоїв при безготівкових розрахунках.

"На технічний овердрафт в іноземній валюті Нацбанк ніяк не зможе вплинути. Якщо клієнт розраховується кредитною карткою за кордоном, а звіт про операції приходить на тиждень пізніше, ці кошти не будуть зараховані - і виникне перевитрата, що створить кредит. Цьому не можна запобігти", - стверджує Карпов, повідомляє "Комерсантъ-Україна".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.