В Італії знайшли статуетку “богині смерті”

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 12.09.2006 15:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=873

Італійські археологи знайшли кам`яну статуетку жінки, що відноситься до епохи неоліту. Цей тип фігурок учені інтерпретують як зображення “богинь смерті”.

Статуетка висотою понад 20 сантиметрів виявилася найбільшою з будь-колись знайдених на Апенінському півострові, повідомляє агенція ANSA.it.

Фігурка є жінкою з овальним обличчям, вузькими очима, довгим волоссям і великим носом. Руки її зігнуті під прямим кутом і упираються в боки. Подібні зображення жінок помітно відрізняються від широко відомих "неолітичних мадонн", гіпотетичних богинь родючості (які були досить поширені, наприклад, серед трипільців). "Носаті фігурки", як припускають учені, могли символізувати божество смерті і переродження.

Знахідка була зроблена в похованні немолодої жінки. Поховання входить у великий похоронний комплекс, датований п'ятим тисячоліттям до нашої ери і розташований в Вікофертіле, передмістя Парми.

Поховання містило кілька шарів кераміки на додаток до статуетки, яка була розміщена перед головою небіжчиці на довершення її піднятої лівої руки. Знахідка датується приблизно між 5 000 і 4 300 роками до н.е.

Фігурка з Вікофертіле має аналоги в Греції і в деяких інших районах Південної Європи. Більш ранні варіанти так званих богинь смерті вчені знаходили в східній Туреччині, на Кікладських островах і на Криті, Мальті, Сардинії, повідомляє Lenta.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.