Вчені виявили темну матерію?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.12.2009 14:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8744

Вчені повідомили про можливе виявлення темної матерії Це викликало переполох у науковому світі.

Співробітники Національної лабораторії Фермі при міністерстві енергетики США повідомили про отримані ними сигнали, які можуть вказувати на існування темної матерії. І хоча ці дані не дозволяють стверджувати щось напевно, відкриття схвилювало науковий світ.
Група дослідників з лабораторії Фермі у передмістях Чикаго першою повідомила про два епізоди, які "не суперечать" фізичній теорії темної енергії, повідомляє Бі-бі-сі.

Вчені поспішили відзначити, що поки неможливо з упевненістю стверджувати, що мова йде про виявлення темної матерії.

У програмі криогенного експерименту з пошуків темної матерії бере участь декілька американських університетів і наукових інститутів.

Експеримент проводиться в підземній лабораторії в покинутій шахті в північній Міннесоті. Розташовані на глибині 1,5 км детектори, захищені потужною ізоляцією і гірськими породами від наведених фонових випромінювань, мають високу чутливість у виявленні елементарних частинок в космічному випромінюванні.

Як розповів керівник Фермілеб доктор П'єр Оддон, у 2010 році в шахті буде завершено встановлення нового більш чутливого детектора, маса якого буде втричі більша, а рівень фонового шуму значно нижчий, ніж у наявних детекторах.

За розрахунками космологів, звичайна матерія - газ, зірки, планети і галактики - становить менше 5% від маси Всесвіту. Інша маса залишається невидимою.

Астрономи вважають, що 70% цієї маси пов'язані з так званою "темною енергією" - так називають гіпотетичне явище, яке здатне пояснити механізм розширення Всесвіту.

Ще 25% від маси Всесвіту становить темна матерія.

Існують теорії, згідно з якими темна матерія складається з елементарних частинок, що одержали назву вімпи (WIMPS) - слабовзаємодіючих масивних частинок.

Припускають, що вони мають масу, близьку до маси атомного ядра, але при цьому не притягуються, а відштовхуються від інших частинок.

Це робить виявлення самих частинок практично неможливим. Тому детектори, що використовуються в експерименті, фіксують слабкі сліди енергії, які виникають при розсіюванні вімпів. Це єдина можлива ознака їхнього існування.

Вчені, що беруть участь у криогенному експерименті на шахті в Міннесоті, повідомили, що виявили на детекторах з кремнію і германію, охолоджених майже до абсолютного нуля, сигнали, які можуть вказувати на існування таких частинок.

Професор Карлос Френк, космолог з університету Дарема у Великобританії, говорить, що вже протягом тижня у світі космології панує переполох, спричинений чутками про отримані результати.

Нагадаємо, у 2006 році вчені зважили газ і зорі, розкидані між двома великими скупченнями галактик в скупченні Пуля. Результати дослідження дозволили їм стверджувати про перші докази існування невидимої темної матерії і увійшли в десятку найбільш значущих відкриттів десятиліття за версією телеканалу Discovery.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.